Szlovákiából a magas-tátrai esernyő száll harcba az Európai Év Fája címért

Szlovákiából a magas-tátrai esernyő száll harcba az Európai Év Fája címért

Nyitókép: www.treeoftheyear.org

Idén is keresik az Európai Év Fáját. Az érdeklődők a www.treeoftheyear.org honlapon adhatják le szavazataikat két általuk kiválasztott, legszebbnek és legérdekesebbnek tartott fára. A szavazás február 1-jén indul és február 28-ig tart. A szavazók 16 fa közül választhatnak. A szavazás az utolsó februári héten már titkossá válik, ekkor már nem lesznek láthatók a szavazatszámok.

Szlovákiát a 2022-es versenyen Ótátrafüred szimbóluma, a magas-tátrai esernyő képviseli, ami egy 70 éves csüngő bükk.

„A fát titok övezi, ugyanis senki sem tudja pontosan meghatározni, hogy ki és mikor ültette. Becslések szerint 70 éves lehet, és nagy szerencséje van, hogy a hegyimentő szolgálat védőszárnyai alá került, hiszen amellett, hogy ők gondozzák még a kivágástól is megmentették“

– mondta Martina R. Hromadová a Ekopolis Alapítványtól, aki az Év Fája szavazást szervezi. Az orkánt is túlélő fa a Tátra egyik szimbóluma, és a hegyimentő szolgálat ferde épülete mellett helyezkedik el Ótátrafüreden.

„Már húsz éve kapcsolatban állok ezzel a fával. Mivel a szomszédságában állomásozunk és alatta egy járda található, ezért tavasszal mindig megmetsszük, hogy az emberek kényelmesen el tudjanak alatta haladni. Azzal, hogy mindig megmetszettük, nem az alja nőtt meg, hanem a szélessége, ezért hasonlít most egy esernyőre“

Hírdetés

– magyarázta Ján Kušnirák hegyimentő, aki kollégáival együtt gondozza a fát.

A csüngő bükk törzsének kerülete 250 centiméter, magassága 13 méter. A fát valószínűleg az 1950-es években a morvaországi Lednice kertészeti iskolájának diákjai ültették a “nagytakarítás” idején.

Magyarországot a csüngő japánakácok képviselik

Magyarországot a debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai képviselik a versenyben, amelyek Magyarországon tavaly az Év Fája verseny nyertesei lettek. A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei.

  „A debreceni Csokonai Színházat 1865. október 7-én nyitották meg. Az épület előtti fák 100 évesek, hatalmas boltozatos koronát viselnek. Sokszor benéztek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé, láttak ezernyi sikert és bukást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket. Történelmünkbe ”

– áll a jelölésben.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »