Szlovákiában csak a Hetényi homokdombokon fordul elő a veszélyeztetett, őshonos homoki cickafark

Szlovákiában csak a Hetényi homokdombokon fordul elő a veszélyeztetett, őshonos homoki cickafark

Komáromtól 10 kilométerre északkeletre találhatók a Hetényi homokdombok. Az 1953 óta védettnek számító, héthektáros területről eddig is köztudott volt, hogy a homokpusztai szöcske egyik utolsó előfordulási helye. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy e homokdűnék országos viszonylatban egyedüli térségként nyújtanak menedéket a súlyosan veszélyeztetett, különleges homoki cickafarknak.

A ritka állat- és növényfajokat rejtő homoki élőhelyek, azok között 2004 óta a Hetényi homokdombok is az európai jelentőségű természetvédelmi területeket tömörítő Natura 2000-rendszer részét képezik. Egyébként a homoki élőhelyek Közép-Európában elsősorban a pannon régióban (az Alpok, Kárpátok és a Dinaridák által övezett síkságon) találhatók – olvasható a debreceni TERRA  Alapítvány honlapján. E térség őshonos lakója a homoki cickafark (Achillea ochroleuca) is, amely a szakmai leírás alapján „szürkén molyhos, dörzsölve kellemes, fanyar illatú, 20-80 centi magas, május-júliusban virágzó növény. A virágzó szár középső levelei egyszeresen szárnyasan szeldeltek, egy síkban állnak, 1-3 mm hosszúak. A sugárvirága sárgás-fehér“.

Hírdetés

Viera Šefferová, a Daphne Alkalmazott Ökológiai Intézet szakértője szerint szlovákiai viszonylatban a Hetényi homokdombok számítanak a súlyosan veszélyeztetett, törvény által védett homoki cickafark egyetlen ismert előfordulási helyének – tájékoztatott a TASR. Ezen állítását nemrég a Szlovák Állami Természetvédelmi Hatóság botanikusai is megerősítették. Hozzáfűzték: a múltban a Duna menti alföldön több, az Ipoly folyó mentén pedig két további ilyen térségről is tudomásuk volt, ahol szintén megélt ez a ritka növényfaj.

Bár arról is értesültek, hogy a Kelet-szlovákiai alföldön és a Párkányhoz közeli Bélai-dombokon ugyancsak megtalálható ez a meleget és kalciumban gazdag talajt kedvelő növény, de ez végül nem bizonyosodott be. A homokdűnéken kívül a köves sztyeppéken is fellelhető. Az életét leginkább a másodlagos szukcesszió, az élőhelyekről a más növényfajok általi kiszorítása veszélyezteti, ezért létfontosságú az illetékes szakemberek ezen sajnálatos folyamatba történő beavatkozása.

A homoki cickafark a szomszédos Magyarországon is védett növénynek számít, s a letépéséért pénzbírság róható ki. Szlovákiában és Csehországban már a magasabb rendű növények vörös könyvében is helyet kapott azért, hogy azt a megóvásának köszönhetően a következő nemzedékek is megismerhessék.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »