Szlovákia segítségét és az ukránok kitartását méltatta Čaputová a kijevi búcsúlátogatásán

Szlovákia segítségét és az ukránok kitartását méltatta Čaputová a kijevi búcsúlátogatásán

Zuzana Čaputová köztársasági elnök megbeszélést folytatott pénteki kijevi búcsúlátogatása során Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és Ruszlan Sztefancsukkal, az ukrán parlament elnökével. Erről a közösségi oldalán tájékoztatott az államfő – közölte a TASR hírügynökség.

„Bajban ismerszik meg a barát – tartja a mondás, és az önzetlen segítségért mondott köszönet megerősíti, hogy Ukrajna továbbra is barátjának tekinti Szlovákiát” – írta Čaputová.

Elmondta, hogy 2022. február 24-én beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, azon a napon, amikor Oroszország lerohanta Ukrajnát. „Nagy volt a bizonytalanság, egy dolog azonban biztos volt – az elnök tudta, hogy Ukrajnában, Kijevben van a helye” – mondta.

„Ukrajna nem akar Moszkva vazallusa lenni, hanem szuverén és demokratikus államként, szabadon akar dönteni a jövőjéről” – hangsúlyozta Čaputová.

Azt mondta, fontos, hogy az orosz invázió ne váljon hétköznapi dologgá, még akkor se, ha már több mint 800 napja tart. Ukránok milliói szenvednek nap mint nap a lövöldözéstől, a bombázásoktól, és elképesztő az emberek szenvedése – mondta.

Hírdetés

„Még ma is láttuk a frissen becsapódó rakéták nyomait, itt, Kijevben” – mondta az elnök asszony, és hozzátette, ezt a hatalmas tragédiát a civilizált világnak kell megállítania, mégpedig úgy, hogy megállítja Oroszországot.

„Menedéket adtunk a háború elől menekülő nőknek és gyerekeknek, humanitárius segélyeket nyújtottunk, és katonailag is támogattuk szomszédunkat. A két ország több területen is pragmatikus és gyakorlati együttműködést folytat” – mondta az államfő.

A Kijevben tartózkodó küldöttség tagjai a Muníció Ukrajnának lakossági gyűjtés szervezői is. Az elnök asszony kiemelte a civil szektor tevékenységét, amely azt bizonyítja, hogy Ukrajnának igazi barátai vannak Szlovákiában. „Örülök, hogy Zelenszkij elnök úr őszinte köszönetét ilyen módon tolmácsolhatom Szlovákiába” – írta.

Köszönetet mondott az ukrán elnöknek a vele, csapatával, az ukrán kormánnyal és az összes ukrajnai partnerrel való együttműködésért és barátságért, és mindenkinek, akivel elnöksége öt éve alatt találkozott. Čaputová mandátuma június 15-én jár le.

„Ukrajna minden lakosának mielőbbi, de igazságos békét kívánok, mert csak egy ilyen béke hozhat valódi nyugalmat, nem pedig a tűzszünet. Nagyon nagyra értékelem a bátorságukat és állhatatosságukat, amellyel védik országukat és azokat az elveket, amelyekre biztonságunk épül” – zárta Zuzana Čaputová.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »