Szlovákia és Csehország már vétóval fenyegeti az EU-t

Szlovákia és Csehország már vétóval fenyegeti az EU-t

Robert Fico szlovák kormányfő nem hiszi el Petro Porosenko ukrán elnök minden szavátEgyaránt értelmetlennek nevezte az Oroszország elleni szankciók tervezett kiterjesztését Bohuslav Sobotka cseh és Robert Fico szlovák kormányfő. Mindketten bejelentették azt is, hogy országuk nevében fenntartják a jogot a tervezett intézkedéscsomag megvétózására.

A két szocdem párti miniszterelnök a következő héten állandó kapcsolatban lesz egymással, és kabinetjük végleges álláspontjáról a konkrét brüsszeli javaslatok ismeretében rendszeresen konzultálni fognak.

Hírdetés

Fico a szlovák újságíróknak nyilatkozva rámutatott, az eddigi szankciók eredménytelenek voltak, mert egyáltalán nem késztették jobb belátásra Oroszországot. Ráadásul a Kreml ellenintézkedései jelentős anyagi károkat okoztak a szlovákiai exportőröknek. Hozzátette: – Tisztelem az ukrán államfőt, de minden szavát nem hiszem el. Petro Porosenko az ukrajnai eseményekről saját helyzetértékelését adta elő. Úgy vélem, a teljes igazságról csak akkor alakíthatunk ki tárgyilagos képet, ha más véleményeket is megfontolunk. Mi nem a propaganda és a dezinformációk vagy más országok érdekei alapján cselekszünk. Követelni fogjuk, hogy megbízható és kellőképpen ellenőrzött tények ismeretében döntsünk, következetesen vegyük figyelembe a nemzetközi jogot, partnereink pedig tartsák tiszteletben nemzeti érdekeinket. Az uniós országoknak úgy kell a továbbiakban is viselkedniük, hogy ne kerüljön veszélybe a stabil földgáz-szállítás – hangsúlyozta a szlovák kormányfő.

Prágai kollégája rámutatott arra is, hogy az EU szankciók kiterjesztését nemcsak Prága és Pozsony ellenzi. Hasonló ellenvetések és fenntartások várhatók a magyar és az osztrák kormány részéről is.

NOL.hu


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »