Szlovákia búcsút int(het) az orosz nukleáris fűtőelemeknek. Már sejteni lehet, melyik ország lesz az alternatív beszállító…

Szlovákia búcsút int(het) az orosz nukleáris fűtőelemeknek. Már sejteni lehet, melyik ország lesz az alternatív beszállító…

Az amerikai diplomaták két stratégiai célja Szlovákiában az orosz haditechnikáról való teljes leválás elérése, valamint az orosz nukleáris fűtőelemek kiszorítása a szlovák energiatermelésből. Ezt nem egy oroszbarát dezinfromációs portál írta, hanem maga a Denník N balliberális lap, a nyugati narratíva első számú szócsöve – és még csak nem is a háború kitörése után, hanem előtte négy évvel. A napokban megjelent sajtóinformációk szerint pedig most már úgy fest a dolog, hogy sikerül elérni céljukat.

A Hospodárske Noviny szombaton közölt cikke szerint a Szlovák Villamosművek új tendert hirdetett meg a Szlovákiában jelenleg működő öt reaktor (2 a jászlóapátszentmihályi atomőrőműben, 3 a mohi atomerőműben) fűtőelemeinek biztosítására. A lap úgy tudja, hogy a nyertes az amerikai Westinghouse lett, amely a világ egyik vezető reaktorgyártója, amely azonban az orosz technológiával épített atomerőművek piacára eddig nem nagyon tudott érdemben betörni. Idáig.

Az orosz-ukrán háború kitörésével a közép-kelet-európai országok kénytelenek voltak alternatív beszállítókat keresni a nukleáris fűtőelemek folyamatos ellátásához. Folyamatosan ott lóg ugyanis a levegőben, hogy vagy az oroszok állítják le a szállításokat a konfliktus miatt, vagy Brüsszel kaszálja el az orosz elemekhez való hozzáférést.

Épp ezért Magyarország, Csehország, Szlovákia és Finnország közösen keresett alternatívákat, és talált is kettőt. Ezek közül az elsődleges az amerikai Westinghouse, amely már most is rendelkezik azzal a technológiával, amivel ki tudja váltani az orosz uránrudakat (megjegyezzük, hogy az USA továbbra is Oroszországtól vásárolja uránszükségletének minimum 20 százalékát…).

A másik alternatíva a francia Framatome, amely viszont még ezután kezdi el a szükséges fejlesztéseket elvégezni, így egyelőre csak biztosításként tekintenek rá. A dolog buktatója, hogy ha a fentebb felsorolt négy ország egyszerre akarná teljes ellátását a Westinghousetól beszerezni, akkor gondban lennének – a  Westinghousenak egyelőre nincs kellő termelési kapacitása, ennek is idő kell, míg kiépül.

Szlovákiának papíron 2026-ig van élő szerződése a Roszatom TVEL nevű leányvállalatával a fűtőelemek beszállításáról. A háborús konfliktus és a szankcióháború miatt azonban senki sem lehet biztos a szállítások megvalósulásában.

Az amerikaiaknak ezen a téren a konfliktus és a szankciós politika rést nyitott az eddig áttörhetetlen piaci pajzson.

Hírdetés

2018-ban a Szlovák Villamosművek írt ki pályázatot a mohi és a jászlóapátszentmihályi atomerőművek fűtőelemeire, és az amerikai cég alulmaradt versenyben, egyszerűen azért, mert 150 millió euróval drágábban kínálta termékeit, mint az orosz TVEL – nem beszélve a technológiai kompatibilitásról.

Az amerikaiak már akkor sem akartak belenyugodni az eredménybe. A Denník N arról cikkezett, hogy az amerikai diplomácia minden követ megmozgatott, hogy a szlovák villamosművek megváltoztassa a közbeszerzési pályázat végeredményét. Adam Sterling pozsonyi amerikai nagykövet maga kereste meg Miroslav Lajčák akkori külügyminiszter és Peter Žiga akkor még smeres gazdasági minisztert, hogy közbenjárjon a Westinghouse érdekében. Sikertelenül.

Ekkor a nagykövet a parlamenti képviselőknél kezdett el lobbizni, és meghallgatást kért a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságánál. Eredményt ez sem hozott.

És akkor 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború, majd elkezdődött egy szankciós maraton, amely Európát drámai hirtelenséggel, és nagy gazdasági fájdalmak árán választotta le a viszonylag olcsó orosz energiaforrásokról. Eljött a Westinghouse ideje. Olyannyira, hogy pár nappal az Ukrajna elleni orosz invázió kitörése után Zuzana Čaputová államfő, aki anno a progresszív PS színeiben indult a választáson, már nyilvánosan arról beszélt, hogy amerikai fűtőelemekre fog váltani Szlovákia.

Az amerikai cég elvesztette a szlovák atomerőművek fűtőelemeire kiírt tendert. Nem nyugszanak bele

Eltelt egy év, és a körülmények – elsősorban az orosz-ukrán háború eszkalálódása és a szlovák kormány teljesen liberális vonala miatt – a Westinghouse győzni tudott. Persze, amennyiben igazak a HN értesülései.

Mindezek ellenére, az átállás aligha történik majd egyik napról a másikra. Maga az eljárás, a licencengedély megszerzése és a szakemberek technológiai felkészítése sok időt vesz majd igénybe. Ám, az orosz cégek minden jel szerint kiesnek azok köréből, akik a jövőben egyáltalán pályázhatnak a szlovák atomenergia-ágazat közbszerzéseire…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »