Szlovákia 10 millió antigénalapú tesztet vásárol, egyelőre nem tudni, mennyiért

Szlovákia 10 millió antigénalapú tesztet vásárol, egyelőre nem tudni, mennyiért

Szlovákia az Európai Bizottság közös közbeszerzése alapján megközelítőleg 10 millió darab antigénalapú tesztet vásárol, ez a mennyiség a becslések szerint hat hónapra lesz elegendő. Az árát tekintve egyelőre meghatározatlan összegű vásárlást a csütörtöki ülésén hagyta jóvá a kormány.

A munkaügyi minisztérium ebből több mint 1 millió, az oktatásügyi tárca 4,8 millió, a gazdasági tárca 1,8 millió, az egészségügyi minisztérium pedig közel 3 millió tesztet tartalékol a saját részére.

Hírdetés

Az említett teszteknek nagyon magas a szenzitivitása (azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan detektálja a betegség fennállását) és a specificitása (annak a valószínűsége, hogy a diagnosztikus teszt értéke negatív lesz egy olyan páciens esetében, akinél nincs jelen a vizsgált betegség). A WHO szerint a szenzitivitásuk csaknem 97 százalékos, a specifitásuk pedig több mint 99 százalékos.

A tesztek árát a gyártóval történt egyeztetések után határozzák meg, miközben a maximális árat már az Európai Bizottság közös közbeszerzési eljárása során megszabták.
A vásárolt tesztek elsősorban a gyermekek tesztelésére szolgálnak majd az iskolákban, továbbá kórházakban, mobil mintavételi állomásokon, vállalatoknál, valamint a szociális intézményekben alkalmazzák majd ezeket, közölte Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a kormányülést követően.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »