Szlovák tudósok kifejlesztettek egy monoklonális antitestet az omikron variáns ellen

Szlovák tudósok kifejlesztettek egy monoklonális antitestet az omikron variáns ellen

Szlovák tudósok laboratóriumban bizonyították a az omikron változat elleni monoklonális antitestjük hatékonyságát – közölte a kutatócsoport egyik tagja, Eva Kontseková az Axon Neuroscience cégtől.

Az új monoklonális antitestekről a kutatók a The Lancet című tudományos folyóirat digitális kiadásában megjelent tanulmányban számoltak be először, de akkor hozzátették, hogy további vizsgálatokra van szükségük. A szlovák szakértők azóta sikeresen elvégezték ezeket a kísérleteket, mondta Kontseková a TASR-nek.

Hírdetés

„A publikálás idején már kísérleteket végeztünk annak kimutatására, hogy az omikronhoz kötődő antitest képes-e semlegesíteni ezt a mutálódott vírust. A teszt egyértelműen kimutatta, hogy az antitest semlegesíti az omikron variánst, és megakadályozza a vírus bejutását a sejtbe. Más szóval, kifejlesztettünk egy olyan monoklonális antitestet, amely az omikron variáns ellen is hatásos” – magyarázta Kontseková.

A monoklonális antitestek gyakorlati alkalmazását azonban klinikai vizsgálatoknak kell megelőznie, amelyek költségesek. „Az egészségügyi minisztériummal való együttműködésünk már több hónapja tart. Lengvarský miniszter úr támogat minket, de a minisztérium pénzügyi lehetőségei korlátozottak. A minisztériumnak is pénzügyi támogatásra lenne szüksége az orvosbiológiai kutatáshoz, amelyre évek óta hiába vár. Erre a témára kellő figyelmet kell fordítani, mert Szlovákiában megvan a potenciál, hogy világszínvonalú klinikai kutatásokat folytasson” – mondta Kontseková.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »