Szlovák publicista: Orbán gondoljon Mohácsra!

Szlovák publicista: Orbán gondoljon Mohácsra!

Michal Havran teológus és publicista a sme.sk felületén közölt cikkével ismét csak a magyar választási kampány hangulatát kívánta Szlovákiába hozni, hiszen Orbán Viktor külpolitikáját értékeli az orosz-ukrán háború fényében.

Mint ismeretes, a baloldali és liberális sajtó nem tudja lenyelni, hogy Magyarország a német vagy francia állásponthoz hasonlóan nem akar fejetlenül a háborúba sodródni, látva azt, hogy az milyen további pusztításokkal járhatna. 

Michal Havran a mohácsi csatához hasonlítja a jelenlegi helyzetet, amikor 1526-ban több nemzet harcosai kívánták megállítani az előretörő török seregeket. A cikkíró szerint a közép-európai népek ekkor először próbáltak közösen harcolni a túlerővel szemben, s ha el is buktak, de ez a vereség erkölcsi győzelemmel ért fel.

Hírdetés

Havran szerint Orbán elfeledkezik arról, hogy azon népek az igazi barátai a magyarnak, akik Mohácsnál is együtt harcoltak velük, pedig akkor ők is mondhatták volna, hogy őket ez a háború nem érinti. 

A szerző ezután a már megszokott nyugati fordulatokkal igyekszik ferdíteni minden tényt, s a magyar miniszterelnököt Putyin szolgájának nevezi, miközben azt is kiemeli, azt próbálja elhitetni a magyar választókkal, csak ő tudja megmenteni őket a háború elöl, s közben szomszédos államok lakosai ellenségek. Tegyük hozzá, a szerző arról elfeledkezik, hogy éppen Orbán Viktor kormányzása alatt tudott javulni a kapcsolat a legtöbb szomszédos országgal, többek közt Szlovákiával is.

Arról is hallgat a szerző, hogy milyen véleményen vannak a háborúról Európa nagyhatalmai, a németek vagy a franciák, akik a gazdasági motorjai az EU-nak, s miért veszélyesen az egyoldalú megközelítés, amit a szlovák kormány folytat.

Havran úgy véli, Orbánt zavarják Soros milliói, de az orosz oligarchák vagyona nem, miközben ő is hasonló modellre épülő országot épített. A cikk írója továbbá gyávának és szolgának nevezi a magyar miniszterelnököt, és szerinte Magyarországnak vissza kellene térnie az európai útra. Legalábbis arra, amit ő kizárólagosan annak vél.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »