Szíriai város felosztásáról egyezkedik Ankara és Washington

Szíriai város felosztásáról egyezkedik Ankara és Washington

Ankara és Washington jóváhagyta az észak-szíriai Manbídzs ellenőrzésére vonatkozó ütemtervet
A kétoldalú vitás kérdések megoldására további találkozókat fognak tartani a felek.

Törökország és az Egyesült Államok hétfőn jóváhagyta az észak-szíriai Manbedzs ellenőrzésére vonatkozó ütemtervet, a két ország emellett hangsúlyozta elkötelezettségét annak végrehajtása mellett – derült ki Mevlüt Cavusoglu török és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter washingtoni egyeztetését záró együttes közleményből.

A dokumentum szerint a két tárcavezető szót ejtett az országaik jövőbeli együttműködéséről is Szíriában, valamint a stabilitás és biztonság szavatolása érdekében foganatosítandó intézkedésekről Manbedzsban.

A közlemény kitér arra is, hogy a miniszterek a kétoldalú vitás kérdések megoldására további találkozókat fognak tartani. A két NATO-partner ország a közös problémákat “a szövetségesi partnerség szellemében” kívánja rendezni.

Washingtoni sajtótájékoztatóján a török külügyminiszter elmondta, hogy amerikai kollégájával a szíriai helyzeten felül megtárgyalták az Egyesült Államok által az acélra és az alumínium termékekre kivetett védővámokat. Cavusoglu az Sz-400-as orosz gyártmányú rakétavédelmi rendszer tervezett megvásárlására utalva hangsúlyozta: Törökország elfogadhatatlannak tartja a fenyegetéseket védelmi célú beszerzéseit illetően. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok nem törölte, s nem is késlelteti az amerikai F-35-ös típusú lopakodó vadászbombázók Törökország általi beszerzését.

Hírdetés

“Komoly eredményeket értünk el a (szíriai Manbedzsban állomásozó) kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ügyében, várjuk a konkrét eredményeket” – idézte Cavusoglut korábban a Sabah című, kormányközeli török napilap. A török külügyminiszter egyben kifejezte reményét a kétoldalú kapcsolatok javulására Washington és Ankara között.

Bekir Bozdag török kormányszóvivő szerint Ankara és Washington megállapodtak a kurd milícia kivonásának módjáról és idejéről. A hétfői kabinetülést követően Bozdag szót ejtett az észak-iraki Kandil régióról is, ahol a terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak főhadiszállása van. “Törökország bármely pillanatban beléphet Kandilba, ha szükséges lesz. Törökországnak joga van műveletet végrehajtani bármely nemzetbiztonsági fenyegetés ellen, így Kandilban is” – hangsúlyozta Bozdag.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségese Törökország között vitás kérdésnek számít az észak-szíriai Manbídzs kérdése, amely városban az Ankara által terrorszervezetnek tekintett YPG mellett amerikai katonák is állomásoznak. Ankarát felbőszítette az is, hogy a kurd milíciát korábban Washington támogatta egyebek mellett fegyverszállítmányokkal.

Az Anadolu török hírügynökség korábbi közlése szerint a terv értelmében, az aláírást követően 30 nappal a YPG kivonul a városból. Az egyezség része az is, hogy a 45. naptól a török és az amerikai hadsereg együttesen fogja ellátni Manbedzs ellenőrzését, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás a 60. napon.

A török haderő és helyi szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) iszlamista csoport január 20-án nagyszabású offenzívát indított az YPG egy különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín ellen. A török vezetés emellett többször is kilátásba helyezett az afríni után egy manbedzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »