Szimfonikus hangverseny a Szentháromság Plébániatemplomban Gömörpéterfalán – Képekkel

Szimfonikus hangverseny a Szentháromság Plébániatemplomban Gömörpéterfalán – Képekkel

Nyitókép: Körkép.sk

Nem mindennapi hangversenynek lehettek tanúi azok, akik szombaton ellátogattak Gömörpéterfalára, a katolikus templpmba. A Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar hangversenyéhez ezúttal különleges atmoszféra társult, hiszen nem mindennap hallhatunk Haydn, Beethoven, Mascagni és Poldini mesterműveket . Ez alkalommal mégis tanúja lehetett a közönség annak, hogyan zengi be a klasszikus zene a gömörpéterfalai templomot.

 

A meghívó és szervező Juhász Attila plébános üdvözölte a zenekart és a közönséget. Kiemelte, hogy jótékonysági hangversenyről van szó, amelynek a bevételéből szeretnék felújítani a templombelső festését. Templomuk 92 évvel ezelőtt lett felépítve és felszentelve, sajnos már nagyon ráfér egy felújítás. Bízik benne, hogy ez sikerülni is fog.

A fellépő szimfónikus zenekar nevében Balogh József karmester szólt. Elmondta, hogy a plébános kérésére jöttek, akivel ismeretségük és jó tapasztalatuk van még Torna vidékéről, ahol Juhász Attila korábban működött. Majd bemutatta a zenekart:

 

„A Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar 1948 óta egyfolytában működő amatőr szimfónikus zenekar. Tagjai Debrecenben és a régióban élő zenét kedvelő, zenéhez közeli illetve távoli szakmát gyakorló zenészek. A zenekarban megtalálhatóak a zenei végzettségű zeneiskolai tanárok mellett az orvosi, tanári, mérnöki, jogászi pálya képviselői. A zenekar rendszeresen ad hangversenyeket Debrecenben, a régióban és esetenként külföldön is”

– mondta.

A koncertet ismertetve hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy komolyzenéről van szó, igyekeztek úgy összeválogatni az egyes műsorszámokat, hogy a közönség felismerje benne azokat az elemeket, amelyekkel már találkozott és tetszett neki. Becsempésztek a műsorba olyan szerzők műveit is, akik a Felvidékről vannak.

Ilyen a bátkai Kéler Béla, vagy Bihari János prímás a Csallóközből, a maga ismert verbunkjával. Figyelmébe ajánlotta a közönségnek Beethoven kocsmában írt műveit és Losonczki Andrea operaénekest is, aki fiatal kora ellenére énekével már nagy élményt tud nyújtani. Kiemelte, őszintén reméli, hogy a kedves közönség jól fog szórakozni.

A következőkben a szimfónikus zenekar tolmácsolásában ezeket a műveket láthatta és hallhatta a közönség:

J.Haydn: B-dúr (A királyné) szimfónia III.tétel

Hírdetés

L.van Beethoven: Mödlingi táncok

W.A.Mozart: Agnus Dei – (énekelt: Losonczki A.)

Kocsár M: Saltus Hungaricus III-V.

Mascagni: Intermezzo

W.A.Mozart: A színigazgató – „Bester Jüngling!” ( énekelt: Losonczki A.)

Kéler B: Dámák

Bihari J: Magyar verbunk

Poldini E.: Asztali zene

A hangversenyt és az előadókat állva tapsolta meg a közönség, Juhász Attila a község plébánosa pedig megköszönte mindenkinek a részvételt.

A Körkép.sk megkérdezte Agócs Gyulát, a szomszédos Gömöralmágy polgármesterét, hogy tetszett neki a hangverseny?

„ Nagyon tetszett. Annak ellenére, hogy mifelénk ez a zene nem divat, kellemesen meg vagyok lepve. Bebizonyosodott számomra, hogy szerethető a komolyzene is.”

A Körkép.sk Balogh József karmestert arról kérdezte, mi a véleménye a Barkóságról, mi a véleménye Gömörpéterfaláról és környezetéről?

„Nagyon keveset hallottam eddig a Barkóságról., Most nagymértékben bővült az információim köre róla és elmondhatom, hogy nagyon tetszik ez a dombos-erdős vidék. Megjegyzem, a zenekar tagjai is így vannak vele. Szeretném az itteni embereknek azt kívánni, hogy jobban ismerje meg őket a világ az Önök portáljának a segítségével is, és hogy  sikerüljön az elképzelésük a templomjuk rendbetételével kapcsolatban”

– fogalmazott a karmester.

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »