Szili Katalin: meg kell őriznünk a Földet a jövő generációinak

Szili Katalin: meg kell őriznünk a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait – hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.

A miniszterelnöki főtanácsadó a helyi Ivan Goran Kovacic Általános Iskolában tartott rendezvényen kiemelte, hogy az emberek a Föld erőforrásainak 1,75-szeresét használják. Hozzátette, az 1970-es esztendő volt a fordulópont, amikor még egy bolygónyi erőforrást használt az emberiség, azóta viszont folyamatosan nő az erőforrások felhasználása.

Szabadka, 2024. április 24.
Szili Katalin miniszterelnöki fõtanácsadó elõadást tart a Fenntarthatóság Témahét keretében a szabadkai Ivan Goran Kovacic Általános Iskolában 2024. április 24-én.
MTI/Molnár Edvárd

Szili Katalin rámutatott, hogy fogyasztásközpontú világban élünk, ahol minden azt sugallja, hogy minél többet vásároljunk és minél több erőforrást használjunk, viszont már nem a saját, hanem a jövő generációinak forrásait pazaroljuk. „Ez egy felkiáltójel a bolygónknak, és főleg a lakosságának arra, hogy figyeljünk oda egy kicsit a pazarlásainkra, és inkább takarékosabban, hatékonyabban próbáljunk meg élni” – húzta alá. Rámutatott, nagyon fontos különbség van a jólét és a jóllét között, mert amíg a jólét során minél több dolgot akarunk megvenni és birtokolni, addig a jóllétnél az a cél, hogy igyekezzünk jobbá válni. Ez utóbbinál „olyan erkölcsi kérdéseket is a saját gondolkodásunkba vonunk, amelyek egészen másfajta fogyasztási szokásokra hívják fel a figyelmet”.

Hírdetés

A miniszterelnöki főtanácsadó arra emlékeztett, hogy április 22-e a Föld napja, amiről 1990 óta Magyarországon is megemlékeznek. Ezt követően jött létre a Fenntarthatósági Témahét, amelynek során az iskolákban különböző órákon a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal foglalkoznak, most már az egész Kárpát-medencében. A fenntarthatóság „nem kizárólag a környezet védelmét jelenti, hanem önmagában azt a fajta gondolkodásmódot, amelyben a gazdasági, a társadalmi, szociális és az ökológiai kérdéseket együtt, tehát egy program, illetőleg egy problémakör részeként vesszük figyelembe”.

Szili Katalin érdekes információkra is felhívta a gyerekek figyelmét. Kiemelte, hogy 2100-ra körülbelül 11 milliárdra nő a világ népessége, vagy hogy jelenleg is 27 magyarországnyi műanyaghulladék úszik az óceánokban.

MTI

The post Szili Katalin: meg kell őriznünk a Földet a jövő generációinak appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »