Szili Katalin: a magyar nemzetpolitika összefog minden magyart a Kárpát-medencében és a diaszpórában

A 2010-ben megújult magyar nemzetpolitika összefog minden magyart, aki a Kárpát-medencében és a diaszpórában él – jelentette ki Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó, az Országgyűlés volt elnöke csütörtökön Washingtonban a magyar nagykövetségen, amikor találkozott amerikai magyar szervezetek képviselőivel.

Szili Katalin „Béke és Biztonság” című tájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány döntése alapján 2024 az együttműködő nemzet éve, ami tükrözi az idei év gyakorlati megközelítését. Úgy fogalmazott, hogy a csaknem másfél évtizede kezdett nemzetpolitika jelenleg „finomhangolásra” szorul. Ilyen finomításként említette példaként a Nemzeti Virtuális Tér kezdeményezést, amely révén a világban élő magyarok egy technológiai megoldás segítségével követhetik majd a magyar közmédia adásait.

A Washingtonban és környékén működő mintegy 15 magyar szervezet képviselőit Szili Katalin tájékoztatta a Kárpát-medencében élő külhoni magyar közösségek helyzetéről, többi között a demográfiai változásokról. A kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború következtében Kelet-Ukrajnáról Kárpátaljára menekült ukrán népesség miatt jelentősen átalakul a magyarok lakta terület nemzetiségi összetétele.

A magyarországi nemzetpolitika eredményeit illetően a miniszterelnöki főtanácsadó többi között elmondta, hogy 2010 óta 1300 milliárd forintot fordított a magyar állam összesen 6500 nemzetpolitikai beruházásra, amiből 5500 intézmény részesült. Kiemelte, hogy 1200 oktatási célú támogatás történt, kulturális célokra pedig 140 milliárd forint jutott, ebből 2500 kulturális célú külhoni támogatás valósult meg.

Az eseményen bemutatkozott Pataki Ildikó, a Diaszpóra Tanács tavaly novemberben megválasztott észak-amerikai regionális elnöke, aki beszélt terveiről, közte arról, hogy meghatározó fontosságúnak tartja a fiatalok bevonását a magyar diaszpóra tevékenységébe.

Hírdetés

Végh Sándor, a washingtoni Kossuth Házat is működtető Kossuth Alapítvány elnöke elmondta, hogy az amerikai főváros központjában működő intézmény nyitva áll minden magyar szervezet számára. Emellett beszámolt arról, hogy a Kossuth Alapítvány felvállalta, hogy koordinálja a Washington környéki magyar szervezetek munkáját, tájékoztatással, információval igyekszik összehangolni munkájukat.

Dömötörffy Éva, a washingtoni 4. számú Bátori József cserkészcsapat parancsnoka többi között arról beszélt, hogy a több mint 70 taggal működő szervezet idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját.

A magyar nagykövetségen tartott diaszpóra-kerekasztal megbeszélésen szóba kerültek a magyar-lengyel barátság megjelenítésének tengerentúli lehetőségei, mert az eseményen részt vett a Szili Katalin kíséretében érkezett Rónayné Slaba Ewa, a magyar Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólója.

Takács Szabolcs nagykövet köszönetet mondott a diaszpóra szervezetek munkájáért, és kijelentette, hogy a külképviselet is igyekszik támogatni tevékenységüket. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 10-15 évben „új életre kelt” és „magára talált” Magyarország a világ minden pontján élő magyarra figyel.

Szili Katalin két napos washingtoni látogatása keretében csütörtökön részt vett a hagyományos amerikai Nemzeti Imareggelin, amelynek keretében az amerikai Kongresszus több tagjával, republikánus képviselőkkel és szenátorokkal is tárgyalt többi között értékazonosság kérdéseiről, valamint a béke lehetőségéről Ukrajnában.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »