Szijjártó Péter: az háborúnak nincsen megoldása a csatatéren

Szijjártó Péter: az háborúnak nincsen megoldása a csatatéren

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A Svájcban zajló békekonferenciára induló miniszter posztjában felidézte, hogy két és fél éve „élünk a szomszédunkban tomboló háború árnyékában”, és Magyarország immár két és fél éve mondja – az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett érvelve – „hangosan és világosan”, hogy ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren.

Gondoljunk csak bele, hány ember élne még, hány családnak nem kellett volna szétszakadnia, ha a fegyverszállításokra fordított erőfeszítéseknek csak a töredékét fordították volna béketeremtésre?! – fogalmazott Szijjártó Péter.

Mindez persze fordítva is igaz: minél előbb ülnek tárgyalóasztalhoz a háborúzó felek, annál több emberéletet lehet megmenteni.

Hírdetés

Svájc békéért tett erőfeszítéseit mindig is nagyra becsültük, most is – folytatta a miniszter, megjegyezve ugyanakkor: egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét háborúzó fél ott ül az asztalnál. “Ez most hétvégén nem sikerül(t)” – jegyezte meg.

„Ami a szomszédunkban zajlik, az Oroszország és Ukrajna háborúja, nem Európa és Oroszország háborúja, nem a nyugati világ és Oroszország háborúja, egészen egyszerűen azért, mert Oroszország Ukrajnát támadta meg és nem Európát vagy a nyugati világot.

A nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet és üljenek végre asztalhoz!” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »