Szigetet emel öt napra Dél-Baranyában a katlancsapat

Szigetet emel öt napra Dél-Baranyában a katlancsapat

Öt napig Dél-Baranyában a végtelen idő egy pillanatában sziget tudunk lenni, ahol a „jobbik részünk” megmutatkozik – fogalmaz Bérczes László.

ordogkatlan.hu

Több mint félezer programot, köztük színházi előadásokat, irodalmi eseményeket, képzőművészeti és családi rendezvényeket, koncerteket kínál augusztus 1. és 5. között a 16. Ördögkatlan fesztivál. A társigazgató, Bérczes László a ünneplést beharangozó pénteki pécsi eseményen elmondta: idén a baranyai Nagyharsányban, az ahhoz közeli szoborparkban, Beremenden, a palkonyai Mokos Pincészetnél és a Kisharsányhoz tartozó Vylian szőlőbirtokon tartják meg a rendezvényt. Őt kérdezte a Gondola.

– Társigazgató úr, Önök eleven és egyben magas kultúrát visznek el olyan szegletbe, amely 17 évvel ezelőtt ebből a szempontból fekete lyuk volt. Siker ez, vagy egyelőre csak eredmény, miért?

– Már a kérdés jólesik, és dicséretnek veszem, de inkább azt a részét hangsúlyozom, amit mi kaptunk ettől a „fekete lyuktól”: sok-sok barátot és szeretetet kaptunk itt, hozzá nagyszerű munkatársakat. És azt a tanulási folyamatot és élményt, hogy az úgynevezett „magas kultúrának” helye van a színházzá átalakított tornatermekben, a koncert-teremmé alakuló pajtákban és a zöld mezőn… és mindenekelőtt a vidék tiszteletét.

– Kiemelt programok között kapnak helyet a fiatal színházak produkciói, az irodalmi események és a néphagyomány köré épülő rendezvények, ugyanakkor egy „indián rezervátum” is várja majd a látogatókat. Az eltelt 16 évben mennyire érezte a sztárcsináló hatást, kik azok, akik itt léptek először a világot jelentő deszkákra, és azóta nevet szereztek a művészvilágban?

Hírdetés

– Egy-egy igazi értéket létrehozó teljesítmény mögött hosszú folyamat van. Senkit nem akarunk „kisajátítani”. De büszkék vagyunk arra, hogy nem jelentéktelen szerepet játszhattunk például ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós vagy a k2 társulat nagyszerű előadásaiban, Szabó Benedek, a Platon Karataev vagy a Kubalibre sikereiben vagy például abban, hogy Cseh Tamás és Törőcsik Mari életműve a fiatalok körében is példaképpé válhatott.

Bérczes László inkább azt értékeli, amit ő kapott az eddigi 15 évtől – csodalatosmagyarorszag.hu

– Az Ördögkatlanban önfeledten együtt „főnek” azok, akiknek politikai ízlésvilága jelentősen eltér egymástól, a közös produkció azonban feledteti ezt. Mekkora ennek a kisugárzó hatása?

– Öt napig Dél-Baranyában talán figyelemreméltó. A végtelen idő egy pillanatában sziget tudunk lenni, ahol a „jobbik részünk” megmutatkozik. Ennél többet két ember, Kiss Mónika és Bérczes László, és velük a katlancsapat, és velük a sokezer ember nem tehet.

Molnár Pál


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »