Szexuális zaklatási botrány eltussolása miatt mondott le a dél-koreai légierő vezérkari főnöke

Lemondott a dél-koreai légierő vezérkari főnöke pénteken egy női tiszthelyettes öngyilkossága miatt, akit korábban szexuálisan zaklatott egyik kollégája.

Mun Dzse In elnök irodája közleményben tudatta, hogy elfogadta Li Szong Jong lemondását, aki korábban már elismerte a felelősségét az ügyben.

A védelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy a légierő egyik tiszthelyettesét szexuális zaklatás gyanúja miatt letartóztatták. A gyanú szerint a férfi egy vacsoráról a támaszpontra visszatérve, az autóban támadt kolléganőjére.

Hírdetés

Az öngyilkos nő családja szerint az áldozat jelentette az esetet a feletteseinek, de ők megpróbálták az ügyet eltussolni, és arra akarták kényszeríteni, hogy egyezzen meg zaklatójával.

Péntekig már több mint 340 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben az ügy elleplezésében érintett tisztek megbüntetését követelik. A közfelháborodás nyomán az elnök átfogó nyomozást rendelt el.

A kelet-ázsiai ország hadseregét már többször bírálták azért, mert nem védi meg az állományában szolgáló nőket a szexuális zaklatásoktól. Az elmúlt években két hasonló botrány is megtépázta a fegyveres erők jó hírét: 2017-ben a haditengerészetnél, 2013-ban pedig a szárazföldi erőknél lettek női tisztek nemi erőszak áldozatai. A nők mindkét esetben öngyilkosságot követtek el, az előbbinél pedig a támadót 15 év, az utóbbinál két év börtönbüntetésre ítélték.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »