Szervezői nem látnak okot a szlovákiai népszámlálás elhalasztására

Szervezői nem látnak okot a szlovákiai népszámlálás elhalasztására

Január első felében szaporodtak meg azok a hangok, amelyek a február 15 és március 31-e közötti népszámlálás elhalasztását javasolták.

Az Összefogás Mozgalom nyilatkozatot adott ki, amelyben a járványhelyzetre való tekintettel javasolta, hogy a tízévente ismétlődő eseményre egy későbbi időpontban kerüljön sor. A népszámlálást lebonyolító Statisztikai Hivatal tájékoztató kampánya hangsúlyozza,

a lakosságtól kért információk megadása elsősorban elektronikus módon történik majd.

Az elhalasztást kérők azzal indokolják javaslatukat, hogy

Megkerestük a Statisztikai Hivatal népszámlálási ügyekkel megbízott szóvivőjét, vajon a hivatalnál fölmerült-e, hogy a koronavírus miatt elhalasztanák a lakosság összeírását?

Hírdetés

A Jasmína Staudertől kapott válasz lényege a következő: „Az önkormányzatoknál éppen az számláló-asszisztensek toborzása folyik, s ezzel párhuzamosan hozzánk is eljutottak olyan kérdések, hogy a Covid-19 miatt nem kerül-e sor az elhalasztásra vagy akár a népszámlálás megszüntetésére?” 

„A népszámlálás ugyanis teljesen elektronikus formában zajlik majd, amelyet minden polgár saját maga végezhet el. Erre mindenkinek 6 hét áll majd rendelkezésére, hogy akár mobiltelefonon, tableten vagy számítógépen ezeket az adatokat eljuttassa hozzánk. Azoknak, akik segítség kell ehhez, megnyugtatásul elmondhatom, hogy segítőink minden védőeszközzel és teszttel felszerelve keresik majd fel őket.”

Friss hír, hogy Mózes Szabolcs az Összefogás Mozgalom elnöke kedden arról számolt be a közösségi hálón, hogy találkozott Gyimesi György (OľaNO) parlamenti képviselővel, hogy tájékoztassa őt a népszámlálással kapcsolatos álláspontjukról, illetve a változtatás, elhalasztás lehetőségéről. Mózes közlése szerint Gyimesi törvénymódosítást terjeszt a pozsonyi parlament elé, amely arra kötelezné a kormányt, hogy a népszámlálást egy későbbi időpontra halassza el.

Érdeklődtünk a Statisztikai Hivatalnál is, hogy van-e már tudomásuk a friss politikai kezdeményezésről? A szóvivő nemleges választ adott kérdésünkre, és megerősítette, amíg a kormány erről másképpen nem rendelkezik,

az eredetileg meghirdetett időszakot tartják érvényesnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »