Szeretettel lenni egy szeretetlen világban – Kis Szent Teréz-búcsút tartottak Keszthelyen

Szeretettel lenni egy szeretetlen világban – Kis Szent Teréz-búcsút tartottak Keszthelyen

Lisieux-i Kis Szent Terézt ünnepelték október 1-jén, vasárnap Keszthelyen. A karmelita bazilika teljesen megtelt hívekkel, az ország több pontjáról is érkeztek zarándokok. A búcsúi szentmisét Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora celebrálta.

Kis Szent Teréz búcsúja a keszthelyi karmelita bazilika egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor díszbe öltözik a templom, és nem csak a helyiek, hanem más településekről érkezők is szép számmal vesznek részt a szentmisén. Szent Teréz Franciaországban született, már egészen kiskorától kezdve – nővérei példáját követve – apáca szeretett volna lenni. Korán rátalált a karmeliták útjára, életkora miatt azonban a kolostorba nem vették fel. Végül 1888-ban léphetett be a lisieux-i Kármelbe. A keszthelyi szentmise ünnepi szónoka arra biztatta a híveket, hogy Teréz példáját követve bízzanak Krisztusban, és járjanak a jó útján.

„Az ő híres kis útja a mindennapok áldozatának a vállalása, és szeretettel lenni egy szeretetlen világban. Ez áldozatos, engesztelő jellegű hozzáállás, hiszen ma nagyon-nagyon sok gonoszság történik, azokra még nagyobb gonoszsággal felelni nem jó válasz. Szeretettel kell válaszolni, ez nem jelent gyengeséget meg puhányságot, hanem a megszelidített erő diadalát. Lassú, de igazi diadal ez” – fogalmazott Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Az ünnepi szentmisén a szentendrei Szent András Katolikus Általános Iskola gyerekkórusa énekelt. Kis Szent Teréz szimbóluma a rózsa, így ebből a virágból készült a templom díszítése, ráadásul az ünnepi alkalomra új festmény is született Terézről. A szentmise végén ötszáz szál rózsát áldottak meg, ezekből a hívek magukkal vihettek egyet-egyet.

Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa elmondta, amikor egy születés- vagy névnapot ünneplünk, összejön a család hálát adni, örvendezni. Ehhez hasonló egy templomi búcsú is, a közösség legnagyobb ünnepe. Rámutatott, hogy nagyon fontos a Kármel-hegyi búcsú is Keszthelyen, de a templom védőszentje Kis Szent Teréz, így az ő emléknapja különösen fontos a plébániaközösségnek. A mostani ünnep pedig még inkább kiemelt volt, hiszen 150 évvel ezelőtt született Szent Teréz, tehát jubileumot ünnepeltek.

Hírdetés

Az idén is lehetőség volt levelet írni Kis Szent Teréznek, kéréseket megfogalmazni felé. Ezekért a világban élő kármeliták imádkoznak. A búcsú leglátványosabb mozzanata a rózsaeső, ez most sem maradt el. A szertartással Kis Szent Teréz halála előtti utolsó mondatára emlékeztek: „Miután meghalok, rózsaszirmok záporozzanak rám.”

A szentmise végén Mezei András plébános hálás köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik szolgálatukkal, önkéntes munkájukkal, segítségükkel szebbé tették az ünnepet.

Szombaton az előesti szentmisét Madassery Sebastian SVD verbita szerzetes mutatta be. Az előesti szentmise után közös, énekelt vesperást imádkoztak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »