Szerdától lehet pályázni az oktatási-nevelési támogatásra

Szerdától lehet pályázni az oktatási-nevelési támogatásra

Közös sajtótájékoztatót tartott a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Rákóczi Szövetség, melyen Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertették a Szülőföldön magyarul program idei pályázati kiírását.

Április 3-tól lehet pályázni a Szülőföldön magyarul program oktatási-nevelési támogatására, melyre május 3-ig lesz lehetőségük a határon túli családoknak. A programra minden olyan határon túli magyar gyermek és fiatal pályázhat, aki magyar tannyelvű oktatási intézményt látogat.

Az idei kiírás egyik újdonsága, hogy lebonyolításában a régiós partnerek mellett a Rákóczi Szövetség is részt vesz.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a magyar nyelvű oktatás a megmaradás alapja, s magyar gyermekek nélkül nincs értelme a nemzetpolitikának sem. Éppen ezért az elmúlt több mint egy évtized során kiemelt figyelmet fordítottak a külhoni magyar oktatás támogatására, s immáron a bölcsődétől a felsőoktatásig különféle pályázatok és programok keretében tudnak segítséget nyújtani a gyermekeknek és a fiataloknak, valamint az intézményeknek.

Hírdetés

Noha egy alkalommal a támogatás összegét csökkenteni kényszerültek, a tavalyi évtől kezdve bruttó 100 ezer forintot igényelhetnek azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki óvodások, általános és középiskolás diákok, valamint főiskolai és egyetemi hallgatók, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

A programot idén is a különböző régiós partnerekkel közösen valósítják meg, amely a Felvidék esetében hagyományosan a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Az idei év egyik legfontosabb fejleménye, hogy a régiós partnerekhez csatlakozik a Rákóczi Szövetség is, amely a megvalósítás és a lebonyolítás során nyújt majd segítséget. Potápi Árpád János szerint a szövetség az egyik legnagyobb és legkiemelkedőbb tevékenységet végző nemzetpolitikai-civil szervezet a Kárpát-medencében és azon túl is.

A nemzetpolitikai államtitkár sajtótájékoztatója végén kiemelte, hogy bár a külhonban csökkent a magyar iskolások létszáma, a magyar iskolába íratottaké folyamatosan növekszik. Továbbá a kilencvenes évek elejétől minden szomszédos országban 75–80%-ról 90%-ra nőtt azon magyar iskolás korúak aránya, akik a magyar nyelvű oktatást választották.

A Szülőföldön magyarul program idei kiírásának benyújtási módjáról Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke beszélt, aki úgy fogalmazott, hogy a szervezet számára meghatározó nap a mai, mivel egy olyan ügyhöz járulhatnak hozzá, amely a magyar nemzetpolitika egyik legfontosabb eszköze, s ami meggyőződésük szerint segíteni tudja a külhoni magyar iskolaválasztást és a külhoni magyar közösségek megmaradását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »