Szerdán tárgyalja a kormány az új RTVS-törvényt

Szerdán tárgyalja a kormány az új RTVS-törvényt

Szerdán tárgyalja a kormány az új RTVS-törvényt Czímer Gábor2024. 04. 22., h – 13:17 Pozsony |

A miniszterelnök, Robert Fico (Smer) azzal indokolta a szlovák közmédiának (RTVS) a jelenlegi formájában való felszámolását, hogy szerinte a hírszolgáltatás nem objektív, ezért az intézmény emberi jogokat sért. A felmérések szerint ugyanakkor az RTVS toronymagasan a legobjektívebb.

Hírdetés

A miniszterelnök és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter közös sajtótájékoztatón beszélt a közmédia (RTVS) átalakításáról. „Engem az aggaszt a legjobban, hogy ez a televízió már nem objektív” – állítja Fico. Majd arról beszélt szerinte az intézmény megsérti a polgárok emberi jogait, hiszen az objektív információkhoz való hozzáférés ilyen jog. Valójában azonban a köztelevíziót a MEDIAN SK felméréseiben egymás után 17 alkalommal értékelték a legobjektívebb tévéadónak. Legutóbb a tavaly decemberi közvélemény-kutatásukban a válaszadók 26,6 százaléka nyilatkozott így, míg a második helyezett 18,6 százalékkal a TA3 hírtelevízió lett.

„Az RTVS-nek új törvényre, új vezetésre van szüksége” – szögezte le Fico, majd hozzátette, a szerdai kormányülésen tárgyalják az intézményt gyökeresen átalakító törvényjavaslatot. Nem titkolta, hogy a jogszabálynak az a célja, jelentős személyi változásokat tudjanak végrehajtani. Szerinte erre azért is szükség van, mert a jelenlegi médiatér egyoldalú, de nem szalasztotta el az alkalmat, hogy a 2020-as parlamenti választás után felállt kormányokat, így az Ódor-kabinetet bírálja.

Ahogy arról beszámoltunk, heves nemzetközi tiltakozást is kiváltott, hogy a 4. Fico-kormány kormányzati irányítás alá akarja vonni a közmédiát. A kulturális minisztérium eredeti javaslata lényegében egy cenzori tanács bevezetésével számolt, de ezt az indítványt végül visszavonták. Jelenleg nem világos, hogy mit tartalmaz az új javaslat. Šimkovičová most arról beszélt, az új változat már júniusban a parlament elé kerülhet. A sajtótájékoztatón jelen volt Lukáš Machala, a minisztérium hivatalának főtitkára, aki cáfolta azt az információt, mi szerint ő szeretne az RTVS élére kerülni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »