Szerb külügyminiszter: az ENSZ BT Belgrád kérésére vizsgálja a koszovói helyzetet

Szerb külügyminiszter: az ENSZ BT Belgrád kérésére vizsgálja a koszovói helyzetet

A koszovói helyzet lesz a témája az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtöki ülésének, amelyet Szerbia kérésére hívtak össze – közölte Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerdán a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Belgrád azt követően kezdeményezte az ENSZ BT ülését, hogy Pristina február elsejétől megtiltotta a szerb dinár használatát Koszovó területén, holott az ország északi, többségében szerbek lakta részén ezt a fizetőeszközt használják. Szerbia szerint a pristinai döntés nehéz helyzetbe hozta az ott élő szerb kisebbséget, amely dinárban kapta eddig a fizetését, nyugdíját, illetve a szociális támogatásait, emellett veszélybe került a helyi szerb intézményrendszer, például az iskolák és az egészségügyi intézmények támogatása is.

Ivica Dacic közölte, hogy Szerbia hétfőn adta át a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó kérelmet.

A szerb külügyminiszter azt is közölte, hogy Szerbiát személyesen Aleksandar Vucic köztársasági elnök fogja képviselni, aki mindenre kiterjedően mutatja majd be a koszovói szerb kisebbség nehéz helyzetét. Hozzátette: a dinár betiltásával a pristinai vezetés ugyanazt akarja elérni, mint a többi, a helyi szerbekre nézve negatív intézkedéssel. „A végső cél a szerbek elűzése Koszovóból, illetve olyan légkör megteremtése, amelyben ők maguk döntenek úgy, hogy a továbbiakban lehetetlen megmaradniuk Koszovóban” – mondta.

Hírdetés

Letartóztatások, irodák feldúlása, zászló-eltávolítás – ezúttal Koszovó provokálja a szerbeket

A koszovói nemzeti bank január elején jelentette be, hogy februártól kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó egész területén, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható. A lépés felháborodást keltett a helyi szerbek körében, és Belgrád is reagált, mivel a hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban. Amennyiben a jövőben csak euróban fizethetnek Koszovó területén, az a pénzváltás során veszteséget jelentene nekik.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Franciaország a központi bank lépésének elhalasztását kérte annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek. A pristinai vezetés ezért úgy döntött, hogy fokozatosan vezeti ki a szerb dinárt, hogy minden koszovói szerbnek legyen ideje euró alapú számlát nyitni.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »