Szeptemberig telt házas a Benedek-mező (Megkezdődött a táboridény)

Szeptemberig telt házas a Benedek-mező (Megkezdődött  a  táboridény)

Míg első nap a kisebbek sírdogáltak édesanyjuk után, a hét közepére már mindenki megtalálta a barátját és a közösségben is a helyét. A sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei ezen a héten ötvennyolc 8–11 éves gyermeket táboroztattak a Benedek-mezőn, a háromszéki kisiskolások mellett Maros megyéből és Szatmárnémetiből is érkeztek táborlakók.

A többnyire hátrányos helyzetű családból származó gyermekek többsége még soha nem volt táborban, ezért az első nap nehezebben indult, de az ilyen helyzetekre is felkészített önkénteseknek köszönhetően hamar alkalmazkodtak a tábori élethez. A szervezők leginkább olyan programokat állítottak össze, melyek által élményt tudtak nyújtani – ezek közé tartozott a sugásfürdői kalandpark is –, a csapatjátékok révén pedig a közösség szerepét és az egymásra figyelést kívánták erősíteni – mondta lapunknak Székely Róbert táborvezető. Az emberek közötti szeretet mellett ezeket hangsúlyozta Takó István plébános is a tábori misék alkalmával.

Ottlétünkkor számháborúra készültek a táborlakók, és mielőtt az erdőbe indultak volna, leírták, ki milyen jelenetet kíván bemutatni a táborzáráskor, és ahhoz milyen eszközökre, kellékekre van szüksége. Az önkéntesek is tüsténkedtek, akinek kellett, segítettek az öltözésnél vagy a délutáni programot készítették elő, mások az étkezőteraszon takarítottak, a konyhaszolgálatosok mosogattak.

Csilip Ervin Attila, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szaklíceum középiskolás diákja egy éve önkénteskedik a szeretetszolgálatnál, fontos számára, hogy tartozik egy közösséghez, a táborban ott segít, ahol szükség van rá, szereti az esti kiértékelőket, az elcsendesedést és a közös imát.

Hírdetés

Török Ágota és egy önkéntes társa tíz gyermeket hozott a táborba, egy részük a marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat gyermekcsoportjának tagjai, néhányan egy Maros megyei gyermekotthon lakói. Ágota idén végezte a tizenegyedik osztályt, ötödikes korától tagja a máltais közösségnek, ez az első tábora, ahol nem résztvevőként, hanem önkéntesként, csoportvezető-segédként van jelen. Szeret a gyermekekkel foglalkozni, jól érzi magát, hogy feladata van.

Miklósi Szilvesztert a testvére – aki régóta önkéntes a szeretetszolgálatnál – fertőzte meg a máltais szemlélettel. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tizenegyediket végzett diákja szerint iskolájukban túlterhelt a programjuk, ezért jó, hogy van egy közösség, ahol kikapcsolódhat, ahol valami jót tehet. Látogatásunkkor Szilveszter éppen mosogatott, szólt mellette a zene, jókedvűen mondta: bármit elvégez, amit rábíznak.

A konyhafőnököt is megkérdeztük teendőiről, övé a leginkább felelősségteljes munka, amit a sepsikőröspataki Kisgyörgy Ioana nagy odaadással végez. A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium kilencediket végzett diákja számon tartja, miből mennyi fogyott, mit kell pótolni, étkezések alkalmával pedig annak örvend a legjobban, ha üresen maradnak a tányérok.

A következő három héten is a Máltai Szeretetszolgálat táborozói népesítik be a Benedek-mezőt, hétfőtől roma gyermekek érkeznek, a következő héten a szervezet saját gyermekcsoportja költözik a kis faházikókba, utána a mozgássérültek hagyományos táborát tartják. Szeptemberig telt házas a Bendek-mezői tábor: lovas-, kézműves-, nagycsaládos csoportok érkeznek, a cukorbetegek egyesülete szervez  tábort, több száz gyermek és felnőtt tölt itt egy-egy hetet ezen a nyáron is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »