Szent Borbála szobra újra a Ludovikán

Szent Borbála szobra újra a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán avatták fel Szent Borbála szobrát Budapesten március 17-én.

Az eseményen Csikány Tamás dandártábornok, tudományos rektorhelyettes mondott ünnepi beszédet, melyben elhangzott: a Ludovika főépületének hátsó falánál álló Borbála-szobrot eredetileg Dabóczi Mihály erdélyi mester készítette 1939-ben, a háborús idők bronzhiánya miatt alumíniumból.

Az alkotás a Komló község Szent Borbáláról elnevezett római katolikus templomában található szobor másodpéldánya volt. A II. világháborút, majd a Ludovika Akadémia bezárását követően hasonló sorsa jutott, mint az Orczy-park többi szobra, amelyeket az ország különféle pontjaira szállítottak el.

A Dabóczi Mihály által alkotott Szent Borbála-szobor jelenleg a tápiószentmártoni Borostyán Idősek és Mozgáskorlátozottak Otthona parkjában található.

Hírdetés

Ennek a szobornak bronzból készült másolatát alkotta meg Lestyán-Goda János szobrászművész – az új Szent Borbála-szobor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán, a Campus körút mellett kapott helyet az Orczy-kertben.

Szent Borbála szobrát Deli Gergely rektor és Csikány Tamás dandártábornok leplezte le. Ezt követően Markovics Milán Mór őrnagy, vezető kiemelt tábori lelkész, pasztorális helynök, az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonalelkésze áldotta meg az alkotást.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség – Katonai Ordinariátus

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »