Szent Bernát-napot ünnepeltek Zircen – Megnyíltak az apátság restaurált termei a nagyközönség előtt

Szent Bernát-napot ünnepeltek Zircen – Megnyíltak az apátság restaurált termei a nagyközönség előtt

Augusztus 19-e, Clairvaux-i Szent Bernát apát, egyháztanító emléknapja a ciszterciek főünnepe. Minden évben sok vendég látogat el ezen a jeles napon a hazai ciszterci rend szellemi, lelki központjába, Zircre.

Az idei eseményen részt vettek a magyar ciszterci monostorok képviselői és intézményeinek vezetői, valamint több magyarországi szerzetesrend elöljárója és képviselője, a zirci és környékbeli polgármesterek, intézményvezetők, munkatársak is.

Az ünnep az előesti vesperással kezdődött, melynek keretében Halász Nivárd testvér megújította egyszerű fogadalmát, ezzel elkötelezve magát további három évre a rendben.

Csütörtökön 11 órakor ünnepi szentmisét celebrált Bérczi Bernát zirci apát, majd az arborétumban megáldották a helyreállított Szent Bernát-szobrot.

Az alkotást 1931-ben állították. Szent Bernát e szobrát a rend 1950-es feloszlatása utáni évben katonák ledöntötték, lefejezték és az egykori talpazat mellett elásták. A csonkolt szobrot 1990-ben kiásták, de restaurálására és helyreállítására csak most kerülhetett sor.

Az ünnepség folytatásaként átadták az apátság épületében található reprezentatív fogadóteret, a Királytermet.

Hírdetés

A 17-19. században a Habsburg Birodalom országaiban, így hazánkban is a szerzetesrendek ehhez hasonló reprezentatív fogadóteret alakítottak ki a monostorukban a császári, királyi és egyházi előkelő látogatók számára. A zirci apátság nyugati, Királyi épületszárnya 1844–1847 között épült, helyt adva több díszesen berendezett előkelő teremnek. Többek között Ferenc József császár és király kétszer is megszállt itt kíséretével, először 1852-ben, majd 1901-ben.

Habár hazánkban számos monostort bővítettek vagy építettek újjá a 18-19. század folyamán, az előkelő uralkodói vendégek fogadására kialakított tereket ma egyedül a zirci apátságban találunk. A termekben restaurált falfestéssel, eredeti festményekkel, korhű bútorokkal találkozhatunk, valamint olyan használati tárgyakkal, amelyeket akár az idelátogató császár is használhatott.

Az átadás részeként Bérczi Bernát zirci apát, Halász Nivárd O.Cist és Kohári Gabriella előadása mutatta be a renoválás folyamatát, mely azért volt szükséges, mert a szerzetesrendek 1950-ben történt feloszlatása után a Királyterem más feladatot látott el: legutóbb a helyi szakképző iskola könyvtáraként működött, majd 1994-et követően forrás híján raktárként használták. A kommunizmus éveiben az eredeti bútorzat elkallódott, a falfestés és intarziás parketta tönkrement.

A festőrestaurátori munkát Maracskó Izabella és Hegedűs Judit, a parketta restaurálást Szalay György restaurátor végezte.

A restaurálás 2019-ben kezdődött, melynek eredményeként a három szobát eredetihez hűen rendezték be – és az ünnep keretében átadták a nagyközönségnek.

Augusztus 20-ával megnyitották a Királytermet a nagyközönség előtt, bekapcsolva azt az apátság turisztikai vérkeringésébe. A Királyteremhez kapcsolódóan pedig megnyitottak az érdeklődők számára az 1847-ben elkészült és 2021-ben szintén felújított Vöröstornyot is, amelynek teraszáról egész Zirc és a környező Bakony is belátható. 

A nap a Ciszterci Műemlékkönyvtár megújult tereinek átadásával zárult.

Forrás és fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »