Szennyvíz zúdul a szentendrei strandra

Szennyvíz zúdul a szentendrei strandra

Havonta ömlik szennyvíz a Dunába Szentendrénél, a frissen átadott szabadstrand közelében. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szerint minden szabályosan zajlik, a szakértő pedig úgy véli, a folyó vízhozama olyan nagy, hogy ez meg sem kottyan neki. A város fideszes polgármestere ennek ellenére úgy látja, eljött az idő, hogy fejlesszék a település elavult hálózatát.

Egy nagyméretű csapadékkiömlőn keresztül havonta ömlik szennyvíz a Dunába Szentendrénél, épp ott, ahol egy szabadstrand is üzemel. A legutóbbi eset a múlt héten történt, amire Kubatovics Áron Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet. A Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) színeiben politizáló önkormányzati képviselő portálunknak elmondta: az elfogadható, ha olyan helyzetben szennyezik a Dunát, ami máshogy nem orvosolható. Ám az már nem, hogy rendszeresen zúdul szennyvíz a folyóba.

Nem is szólnak

A képviselő azt is kifogásolja, hogy a vízmű nem figyelmezteti se a lakosságot, se az önkormányzatot a beömlésekről. Mintegy két hete is történt egy főnyomócső-repedés a Pap-sziget közelében, aminek következtében tíz órán keresztül folyt a szennyvíz a Dunába, és erről sem értesültek időben az érintettek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a társaság rossz és rosszabb lehetőségek közül választhatott: vagy a Dunát árasztják el szutyokkal, vagy az általuk ellátott, 10 ezernél is több háztartást. A vízmű elismerte, hogy a Pap-szigetnél környezetszennyezés történt, de ez szükséges volt ahhoz, hogy közben szolgáltatásukat a szerződésekben foglaltaknak megfelelően zavartalanul biztosítsák. Kubatovics közérdekű adatigényléssel fordult a vállalathoz a kommunikációs gyakorlatukkal kapcsolatban, a válaszból pedig kiderül, hogy a cég hajlik ennek átgondolására. Egyben rámutatnak: a vízjogi üzemeltetési engedély erről nem rendelkezik.

Ezen a kiömlőn zúdult a szennyvíz a folyóba Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Papíron tehát úgy tűnik, minden rendben, annál is inkább, mivel a vízmű kárelhárítási tervére a vízügyi hatóság is rábólintott. Ezzel együtt – érezzük – nem nevezhető optimális megoldásnak a Duna szennyezése, főleg hogy létezik tisztább, noha kétségtelenül drágább megoldás is. Vízügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ugyanis saválló vasbeton tartályok hálózatba építésével elvileg feleslegessé válhatna a mocsok folyóba engedése. Kubatovics úgy véli, a vízmű inkább spórol ahelyett, hogy valóban orvosolná a problémát.

Kerestük a DMRV-t, hogy első kézből ismerhessük meg álláspontjukat, ám nem nyilatkoztak, mondván hétfőn adnak ki sajtóközleményt az ügyben, ám ez eddig nem történt meg.

Utolsó csepp a csatornában

A fideszes vezetésű Szentendre a legutóbbi eset után mindenesetre a jelek szerint megelégelte az áldatlan állapotokat. Verseghi-Nagy Miklós polgármester azonnal válságtanácskozást tartott Tóth Istvánnal, a DMRV vezérigazgatójával és az ÁNTSZ képviselőivel. A városvezetés portálunknak megküldött hivatalos közleményéből kiderül, hogy a legnagyobb problémát a belvárosban a 60-as évekből megmaradt egyesített csatornarendszer okozza. A szennyvizet ugyanabban a hálózatban vezetik el, mint a csapadékot, ezt pedig az elavult hálózat egyszerűen nem bírja. Mivel a probléma a rendszer szétválasztásával megszüntethető, a polgármester bejelentette, hogy a fejlesztés első üteme az önkormányzat beruházásában még az idén megtörténik. Közben pedig folyik a további lépések megtervezése is, a DMRV-vel karöltve.

Marad a fürdőhely

Kerestük a területileg illetékes kormányhivatalt, hogy megtudjuk, mekkora veszélyt jelent a szennyvíz a Dunára és az ott pancsolók egészségére, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdésünkre. A portálunknak névtelenül nyilatkozó szakértő viszont úgy látja, a Dunát semmilyen környezeti kár nem érheti, hiszen a folyó vízhozama óriási.

Strandoló gyerekek Szentendrén, a dunai szabadstrandon 2016. augusztus 1-én. A Postás strandot nyilvánították a város első legális szabadstrandjává. Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A kivezető nyílás közelében a Postás strandnak nevezett területet évtizedek óta szabadstrandként használták a helyiek, 2016 júniusától pedig hivatalosan kijelölt fürdőhely. Az önkormányzat azonban leszögezte: mindenképpen értesíti a lakosságot, ha a vízbe szennyeződés kerül, ez esetben a fürdési tilalmat online felületein és a helyszínen is közzé teszi.

Azt azonban nem a városvezetés teszi hozzá, hogy strandot üzemeltetni a kiömlő környezetében azért talán nem tartozik a legjobb ötletek közé, bár a legutóbbi beömlés utáni mintavétel nem mutatott ki határértéket meghaladó szennyezést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »