Szemétégetőkké válnak télen a falvaink? Zsolna és Besztercebánya megye háztartásai használnak leginkább szilárd tüzelőanyagot fűtésre

Szemétégetőkké válnak télen a falvaink? Zsolna és Besztercebánya megye háztartásai használnak leginkább szilárd tüzelőanyagot fűtésre

A környezetvédelmi tárca a napokban nyílt levélben fordult az önkormányzatokhoz és a polgárokhoz, amelyben a fűtés környezeti és egészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet.

„A háztartásokban gyakran használnak kézi fűtésű kazánokat vagy kemencéket, amelyekben gyakorlatilag bármit el lehet égetni. Az elhasználódott vagy nem megfelelő tüzelőberendezések, a rossz minőségű tüzelőanyag elégetése, valamint a nem megfelelő fűtési módok hozzájárulnak a belélegzett szennyezőanyagok és káros anyagok fokozott termeléséhez. Hosszú távon maguk a falu lakói a leginkább érintettek saját egészségük veszélyeztetése miatt” – emlékeztet a minisztérium

A közelgő tél, a rekord infláció időszaka megmutatja, hogy mennyire növekszik a szilárd tüzelőanyag vagy a hulladék égetésének gyakorisága.

„A nehéz idők ellenére sem hozhatunk létre hulladékégetőket falvainkban”

– sürgeti a tárca, kiemelve, hogy a háztartásokban tilos a hulladékégetés.

Hírdetés

A hulladék vagy a nem megfelelő szilárd tüzelőanyag égéséből származó kibocsátások, beleértve a kezeletlen, kellően nem kiszárított fát is, súlyosan károsítják az egészséget.

A háztartási fűtés a porrészecskék kibocsátásának legjelentősebb forrása. Tavaly a háztartások fűtése tette ki a finom porszemcsés (PM2,5) légszennyezés 80 százalékát.

Ez a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet emissziós méréseiből derül ki. A fennmaradó 20 százalékot a közlekedés, az energiatermelés, az ipar és a mezőgazdaság termelte.

A 2,5 mikrométernél kisebb, finom levegőben szálló részecskékkel az a probléma, hogy leülepedhetnek a tüdőben vagy bejuthatnak a véráramba.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »