Személyes adatok védelmére hivatkozva nem árulják el, ki döntött Kónya Endre házi őrizetéről

"Ki engedélyezte K. Endre házi őrizetét és miért?" – tette fel az írásbeli kérdést Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője Tuzson Bence igazságügyi miniszternek. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, akit pedofil bűncselekmények eltussolásáért ítéltek három év négy hónapos börtönbüntetésre, még a hatalmas botrányt kiváltó kegyelmi döntés előtt házi őrizetbe kerülhetett.

Tuzson helyett Répássy Róbert államtitkár válaszolt, és gyakorlatilag a személyes adatok védelmére hivatkozva nem árult el semmit.

– Tájékoztatom, hogy a kegyelmi eljárásokban egy konkrétan meghatározott személlyel kapcsolatos adatok személyes adatok, illetve azon belül is az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. § 4. pontja szerinti bűnügyi személyes adatok, melyek megismeréséről a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 100. § (1) és (2) bekezdése, valamint a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (továbbiakban: Bv. tv.) 26. § (1) bekezdése rendelkezik – írta Répássy.

Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy ezeket az adatokat gyakorlatilag csak az elítélt és védője ismerhetik meg.

Emellett Répássy felhívta a figyelmet a reintegrációs őrizet szabályairól rendelkező törvényi passzusokra. Ez alapján a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak, illetve egy alkalommal az elítélt és a védője is kezdeményezheti ezt.

Hírdetés

Kónyát presbiterré választhatták Bicskén, mert "ártatlanul lett megvádolva"

Tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották a pedofil bűncselekmények eltussolásáért elítélt, majd Novák Katalin köztársasági elnök kegyelméből kiszabadult K. Endrét – írta két egymástól független forrásra hivatkozva a 444.

A lap úgy tudja, hogy tavaly év végén az egyik vasárnapi istentisztelet után a jelöltek egyenként mentek ki, és pár szót mondtak bemutatkozásként. Köztük lehetett K. Endre, aki azt mondta, hogy Erdélyből jött, Bicskén él, az elítéléséről persze nem mondott semmit, a hívek többsége nem tudott erről a cikk szerint. A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett: igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve K. Endre. A tiszteletes erre azt mondta, hogy kegyelmet kapott, és különben is ártatlanul lett megvádolva.

Noha a presbiterek listája nyilvános információ szokott lenni, valami miatt a 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményét sehol sem közölték, így a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének a neve sem kerülhetett fel. A lap újságírója többször beszélt telefonon a bicskei református lelkésszel, Máté Jánossal, de sem igent, sem nemet nem volt hajlandó mondani erre az egyszerű kérdésre. Az egyházmegye esperese annyit mondott csak arról, hogy kérdezzék erről a bicskei református lelkészt, a református egyház sajtóosztálya is ezt tanácsolta.

A 444 újságírója vasárnap elment a bicskei református istentiszteletre, mert azt az információt kapta, hogy ott a lelkész bejelenti K. Endre lemondását a presbiteri posztról. Az istentisztelet után a lelkész a közérdekű információk elmondása során valóban beszélt arról, hogy változás állt be a presbitérium összetételében, mert az egyik presbiter lemondott, de nevet nem közölt.

(24 nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »