Szellemi műhely Jászón

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg Jászón a Mécs László Szabadegyetemet, melynek fő célja a magyarságtudat erősítése és kulturális örökségünk megőrzése.

A szabadegyetem megnyitóján Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja, a rendezvény fővédnöke úgy fogalmazott, Jászón egy komoly szellemi műhely alakult ki. Hagyományt teremtett, de a megújulásra is képes, s amely olyan hallgatóságot szólít meg, amely nyitott az igényes történelmi és társadalomtudományi együttgondolkodásra, büszke hagyományaira, magyarságára. A kulturális örökség ápolása, a magyarságtudat erősítése, a közösségi élmény megélése évről évre erősíti, újra és újra összekovácsolja a közösséget – mondta. 

Ezt a szellemiséget tükrözte az idei tábor programja is, amelyben helyet kaptak előadások, beszélgetések, filmvetítések. Esterházy János, Mécs László, Ág Tibor, Gárdonyi Géza, Petőfi Sándor és mások előtt tisztelegtek, de szó volt egyebek mellett Edvard Beneš személyének eddig ismeretlen, eltitkolt életrajzi adatairól és titkos politikai tevékenységéről.

Terítékre került a magyar nyelv helyzete a Felvidéken, a Csemadok és a kassai ipariskola, volt könyvbemutató, gyalogtúra, baranta bemutató, barlang- és templomlátogatás, s persze a koncertek és a borkóstoló sem maradhatott el. A program ünnepi szentmisével zárult a jászóvári apátsági templomban. 

A szervezők nevében Mihályi Molnár László író, költő, publicista, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmányának alelnöke elmondta, a rendezvényt egykor az ifjúsági, egyetemi klubok közötti kapcsolatok erősítésére, a hasonlóan gondolkodók találkozása céljából hívták életre. Elbeszélgetni életünkről, a felvidéki magyarságról, történelemről, irodalomról, művészetről, és főleg olyan dolgokról, amelyek sem a hivatalos közbeszédben, sem a tankönyvekben, történelemkönyvekben nem jelenhettek meg, azokról, akiket szándékosan elhallgattak vagy betiltottak. 

Hírdetés

Ezt szerettük volna Somodiban, majd itt, Jászón is folytatni. A koncepció mindig ugyanaz maradt, de persze kötődünk egy-egy év aktualitásaihoz is. Azt szeretnénk, hogy itt olyan emberek találkozzanak, akik ezt a szellemiséget otthon, közösségükben tovább tudják vinni. Az itt töltött idő pedig ösztönözze őket arra, hogy ezt egész évben folytassák, aztán a következő évben újra töltődjenek fel itt. Ez adja a rendezvény folytonosságát. 

Kiemelte, Zborai Imre fő szervező és a többiek munkájának köszönhetően az idén nagyon rövid idő alatt állt össze a tartalmas program, amely értékes és jó feltöltődést adott mindazoknak, akik itt voltak.

 – A magyarságtudat nem arra épül, hogy valaki naponta elmondja a himnuszt vagy lengeti a zászlót, hanem arra, hogy felelősséget tud érezni, vállalni azokért, akik itt élnek, és nem akarnak lemondani arról az ezerszáz éves örökségről, amit kaptunk, és amit nem szeretnénk elherdálni – mondta Mihályi Molnár László.

Megjelent a Magyar7 2022/29.számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »