Székelyföld autonómiája a biztonság, a béke és a jólét záloga (Kiáltvány)

Székelyföld autonómiája a biztonság, a béke és a jólét záloga (Kiáltvány)

Ma, október 30-án, Székelyföld Autonómiájának Napján azért gyűltünk össze – székelyek és a velünk szolidáris közösségek tagjai –, hogy ismételten kinyilvánítsuk igényünket Székelyföld területi autonómiájára.

A koronavírus-járvány után szembenézve mindazzal a nehézséggel, amelyet a háborús infláció okoz Székelyföld népének, átélve a nemzetközi élet minden feszültségét, megerősítjük, hogy nem változott elkötelezettségünk az autonómia iránt. Ismételten kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld polgárainak a teljes és tényleges egyenlőségét.

Akaratunk, igényeink nem változtak két évtized alatt. Bebizonyítottuk, hogy a hatóságok akadályozása ellenére európai szinten tudtunk fellépni Székelyföld érdekéért, megnyitva ezzel egy nemzetközi küzdőteret. Előttünk van egy másik feladat: a székely nép önszerveződésének rendszerét, a székelyföldi személyi kártyát megteremteni és működtetni. Legyen ez az este egy olyan pillanat, amikor a közösség minden tagjában tudatosodik, személyes élménnyé válik ez a feladat, amelyet közösen kell a jövőben elvégeznünk.

Igényeljük Székelyföld területi autonómiáját úgy, ahogy azt a Székely Nemzeti Tanács által elfogadott Autonómiastatútum megfogalmazta: „A régió lakosságának autonómiája azt jelenti, hogy a történelmi szülőföldjén levő többségi kollektivitás joga és tényleges képessége saját felelősségére és az illető népesség érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, és amely az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, illetve államhatósági jogosítványokkal is bír.”

Hírdetés

Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!

A Székelyföld Autonómiájának Napján Székelyföld településein összegyűlt közösségek nevében:

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Székelyföld, 2022. október 30.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »