Szegedi Chanád alijázott

Figyelem! Alább a Fidesz által egyházi rangba emelt cionista szekta, a Hit Gyülekezete lapjának cikke olvasható eredeti formájában. Az írás helyesírási hibákat, hazugságokat és tömény zsidóseggnyalást tartalmaz! Az egyetlen érdemi információja, hogy Dovid és családja alijázott. Soha viszlát!

Így fogadta az amerikai közönség a Szegedi Csanádról szóló filmet

Vizin Balázs, Atlanta – Hetek

Szegedi Csanád sorsfordulata mára világhírű lett. Maradj csendben! címmel brit filmesek készítettek dokumentumfilmet az egykori antiszemita politikusból mára ortodox hívővé vált ex-jobbikos történetéről. A filmet tavaly New Yorkban mutatták be először, legutóbb pedig a világ egyik legnagyobb zsidó filmes seregszemléjén, az Atlantai Zsidó Filmfesztiválon láthatta az amerikai közönség.

„Mocskos zsidók!” – zengett a néhány éve még jobbikos rendezvényekről ismert rigmus az amerikai moziban, angol felirattal. A közönség felszisszen, feszeng. A popcornos papírzacskók csörgése is elhalkul. Tapintható az értetlenség. Levegőben lóg a kérdés, hogy a 21. század elején, Budapest szívében, magyar nyelven, mindez mégis hogyan történhet meg, különös tekintettel a történelmi előzményekre. A felvétel a manapság középre igyekvő párt néhány évvel ezelőtti gyűlésén készült. Akkor, amikor még Szegedi Csanád a párt alelnökeként maga is a félelemkeltés generátora volt. A Jobbik korábbi frontembere a róla készült dokumentumfilmben mondja el, hogy a párt arculatának kialakításakor igenis tudatosan használtak nyilasokra emlékeztető szimbólumrendszert. Mindezt úgy, hogy ha kell, letagadható legyen, ám a náci ideológia hívei mégis megszólítva érezzék magukat.

Céljuk a megfélemlítés volt. Tudatosan, szisztematikusan építkeztek. „Ott voltam a kezdeteknél a Jobbikban, amikor elkezdtük kitolni a határokat. De a legnagyobb kárt azzal okoztuk, hogy a társadalomban feszültséget gerjesztettünk. És én voltam az egyik fő indulatgerjesztő” – ismeri el a róla készült filmben Szegedi Csanád.

Mint ismert, a stratégia bevált: néhány év alatt a friss politikai alakulat az ismeretlenségből 2009-ben az Európai Parlamentbe, majd 2010-ben harmadik legerősebb pártként a Magyar Országgyűlésbe került. Ezt a pozíciójukat erősítették a 2014-es választásokon is.
A Jobbik sikerszériája végül Szegedi Csanád bukását hozta, miután „kiderült” róla, hogy ő maga is zsidó. Származását az egyik Jobbik-közeli félkatonai szervezet tagja hozta nyilvánosságra. A dokumentumfilmben Ambrus Zoltán bemutatja azt a hangfelvételt, amelyen Szegedi Csanáddal folytatott telefonbeszélgetését rögzítette. Az nem derül ki, hogy az egykori skinhead honnan szerezte be a Szegedi Csanád felmenőire vonatkozó információkat. Az ex-jobbikos politikus ezután személyesen is felkereste Ambrust, majd saját szüleit és nagymamáját kérdezte a zsidó gyökerekről.

Végül a nagymama „elismerte”, hogy megjárta a haláltábort és a család jelentős része odaveszett Auschwitzban.

Unokája kérdésére, miszerint mit lehet tenni zsidóként Magyarországon, azt tanácsolja, amit maga is évtizedekig gyakorolt: „csendben maradni”. A dokumentumfilm ezzel magyarázza, hogy Szegedi Csanád miért nem tudott se származásáról, se arról, hogy családja nagy része odaveszett a vészkorszakban, illetve hogy nagymamája holokauszttúlélő.

***

Hírdetés

A film címévé is vált „maradj csendben!” hozzáállás számtalan haláltábort megjárt túlélő életfilozófiája lett a második világháborút követően. Sokan közülük csak idősebb korukban kezdenek el a koncentrációs táborok borzalmairól beszélni. Ahogy a filmben szereplő Bobby néni is tette, aki Szegedi Csanáddal együtt, vonattal utazott el Auschwitzba. Eva „Bobby” Neumannt 1944 tavaszán 14 évesen szüleivel és két öccsével együtt deportálták Auschwitz–Birkenauba. A koncentrációs táborba érkezve édesanyját és testvéreit különválasztották és egyenesen a gázkamrába vitték. Édesapját később munkaszolgálat közben végezték ki.

A filmben, több mint 70 évvel a szörnyűségek után, Szegedi Csanáddal együtt áll az auschwitzi krematórium mellett, és nem érti, hogy miért pont ő az, aki mindezt túlélte. „Az ember megszokja és él vele, és muszáj élni vele, de ez megmarad, és nem lehet elfelejteni. És nem akarom elfelejteni” – mondja Bobby néni. Szegedi Csanád a krematórium mellett jut sokkoló felismerésre, amiről elcsukló hangon beszél:

„Elérkeztünk a krematóriumhoz, az szíven ütött… amikor ott volt az a terem, ahol elgázosították őket… ott álltam a krematóriumnál, hogy ez az ő sírjuk.”

***

„Az Atlantai Zsidó Filmfesztivál szervezői az aktualitása miatt döntöttek a dokumentumfilm bemutatása mellett. A Maradj csendben! című film egy magyar szélsőjobboldali politikusról szól, aki többévnyi holokauszttagadás és antiszemita megnyilvánulások után ismeri fel, hogy ő maga is zsidó. Sőt, hogy holokauszttúlélők is vannak a felmenői között. Mindez egy drámai, figyelemre méltó változást hoz létre benne. Másrészről az Európában is növekvő nacionalizmus és antiszemitizmus miatt ez a film nagyon lényeges és nagyon időszerű. Egy sokkoló történet, amiben az igazság néha megrázóbb, mintha fikció lenne” – mondja Kenny Blank, a filmfesztivál igazgatója.

A moziteremből döbbent, lesokkolt nézők lépnek ki. Láthatóan több kérdéssel, mint ahány választ a vetítésen kaptak.

„A film főszereplője hitelesnek tűnt, ám úgy gondolom, ezt majd az idő dönti el. Túl korai még megmondani, hogy egy ilyen változás lehetséges-e” – mondja Nancy Levine, aki évekkel ezelőtt a The New Yorker magazinban olvasta először Szegedi Csanád történetét.

„A nagymamája segíthetett neki megváltozni, annak ellenére, hogy nem élt zsidóként, sőt eltitkolta azt. Végül belátta, hogy el kell mondania. Ez segíthetett neki a változásban” – magyarázza egy másik néző, Charles Rosenberg.

„A Maradj csendben! egy nagyon kemény film. Tudja azt, amit egy ilyen fesztiválon látni szeretnénk. Sok kérdést vet fel, időnként többet, mint ahány válasz születik. Inspirálja és gondolkodásra készteti a közönséget. Sokan például felteszik a kérdést, hogy a főszereplőben lezajló drámai fordulat valóságos-e, szélsőséges antiszemitából hogyan tud vallásos zsidó lenni. Kemény film, ami meglepi és sokkolja a nézőket, miközben rengeteg kérdést vet fel” – mondja Kenny Blank fesztiváligazgató. „Azt hiszem, egy igazi sorsfordulatot láthattunk ennek az embernek az életében, ami viszont még csak a kezdet a számára” – véli egy másik néző, Bob Levy.

Szegedi Csanád ezt az utat a jövőben Izraelben folytatja, ahova néhány hónappal ezelőtt családjával költözött.

Egyre meghatóbb a Szegedi Csanád-dokumentumfilm: "Ott álltam a krematóriumnál, hogy ez az ő sírjuk"

Szegedi Csanád mint zsidó vallási könyv kiadásának bőkezű támogatója


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »