Száz nap múlva olimpia – a japánok hetven százaléka ellenzi

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bízik benne, hogy a japán emberek álláspontja hamarosan változik majd, és támogatni fogják a tokiói játékok megrendezését. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis az ázsiai szigetországban a lakosok hetven százaléka azt szeretné, ha törölnék vagy újra elhalasztanák a július 23-án kezdődő nyári olimpiát a koronavírus-járvány miatt. John Coates, a NOB tokiói játékokért felelős koordinációs igazgatója viszont szerdán arról beszélt, hogy szerinte a hangulat megváltozik, amikor az emberek megértik, mekkora hangsúlyt fektettek a fertőzések kockázatának minimalizálására. A japán emberek negatív hozzáállása mindenesetre azért sem meglepő, mert az országban már a járvány negyedik hullámával küzdenek.

Az már biztos, hogy a tokiói olimpia elüt majd a korábbiaktól, a járvány miatt ugyanis nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, külföldi nézők nem lehetnek jelen, a szervezők a meghívott vendégek számát is drasztikusan csökkentették a tervezetthez képest, továbbá a sportolók és más hivatalos személyek családtagjainak sem engedélyezik a belépést az országba. Mindezek mellett a részt vevő versenyzők sem mozoghatnak majd szabadon a fővárosban, a győztesek nem mehetnek el a belvárosba ünnepelni.

Hírdetés

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kijelentette: már most megemeli a kalapját az ötkarikás játékok szervezői előtt. A hazai olimpiai mozgalom első embere szerda reggel – száz nappal a tervezett rajt előtt – az M4 Sport Sporthíradó című műsorában elmondta, a japánok a jelenlegi feszült belpolitikai és járványhelyzetben is sokat dolgoznak azon, hogy az olimpia megrendezésével kapcsolatos szkeptikus hangokat elhallgattassák. – Amit már eddig letettek az öt karika és a sport érdekében, az páratlan – mondta Kulcsár Krisztián. A MOB elnöke úgy véli, a magyar olimpiai csapat létszáma az előzetes terveiknek megfelelően alakul, a kvalifikációs időszak végére összejöhet a riói indulói létszámhoz hasonló 160 fős sportolói küldöttség.

– Minden sportágban zajlanak a kvalifikációs versenyek, elsősorban annak köszönhetően, hogy minden szövetség több forgatókönyvvel készült – fogalmazott a sportvezető, hangsúlyozva: úgy tűnik, mindenhol a versenypályán fog eldőlni a kijutás.

Magával az ötkarikás eseménnyel kapcsolatban emlékeztetett rá, az már a korábban megjelent ajánlásból kiderült, szigorú lesz a mostani olimpia, de a lebonyolítás pontos mikéntjéről egyelőre korai lenne bármit nyilatkoznia, az majd a júniusi, végleges kiadványból derül ki. Azt mindenesetre sajnálná ő és az egész olimpiai család is, ha az előzetesen kiadottaknak megfelelően a sportolók nem látogathatnának majd más versenyeket.

– Nem gondolom, hogy steril olimpia lesz, mert aki nézőként ott lesz, azt a játékok hangulata magával fogja ragadni. Nem hiszem, hogy mesterkélt vagy rossz hangulatú lesz bármelyik verseny is – mondta a sportvezető annak kapcsán, hogy korábban úgy döntöttek, csak japán szurkolók lehetnek majd a helyszíneken.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »