Szabó aranya után egy női gyorsváltó ezüst is

Szabó aranya után egy női gyorsváltó ezüst is

A magyarok tizenegy éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott.

Fábián Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Veres Laura (b-j), az ezüstérmes magyar női 4×200 méteres gyorsváltó tagjai a döntő után a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-án. MTI/Kovács Tamás

Szabó Szebasztián aranyérmet nyert pénteken 50 méter pillangón a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

A győriek 25 éves versenyzője 23.00 másodperces idővel diadalmaskodott a Duna Arénában, egyetlen századdal megelőzve a világcsúcstartó ukrán Andrij Govorovot.
   
A Frankfurtban született, Zentán felnőtt, 2019-ben honosított Szabó első nagymedencés érmét szerezte magyar színekben.

Szabó a futamot követően az M4 Sportnak elmondta, ugyan ez egy „nagyon rossz idő”, de mégiscsak Európa-bajnoki címet nyert, ami miatt nagyon boldog, hiszen az elmúlt években többször is századok választották csak el a dobogós helyezésektől a világversenyeken.

A győztes Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-én. MTI/Kovács Tamás
   
A magyarok tíz éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt. Csütörtökön Kapás Boglárka védte meg címét 200 méter pillangón Hosszú Katinkát megelőzve.

    Eredmények:
   férfi 50 m pillangó, Európa-bajnok:

   Szabó Szebasztián 23.00 másodperc

2. Andrij Govorov (Ukrajna) 23.01

3. Andrej Zsilkin (Oroszország) 23.08

 

Ezüstérmes a magyar női 4×200 méteres gyorsváltó

Fábián Fanni (b), Jakabos Zsuzsanna (k szemben), Kapás Boglárka (j) és Veres Laura (k háttal), az ezüstérmes magyar női 4×200 méteres gyorsváltó tagjai a döntő után a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-án. MTI/Kovács Tamás

Ezüstérmet nyert a 4×200 méteres magyar női gyorsváltó pénteken a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

A Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka összeállítású kvartett 7:56.26 perccel csapott célba.
   
Az elsőként vízbe ugró Jakabos negyedikként váltott, majd a két fiatal, a 18 esztendős Fábián és a mindössze 15 esztendős Veres is kitett magáért, különösen utóbbi, aki 1:59.23-as idejével a második helyen váltott Kapással. A 200 méter pillangón aranyérmes, korábbi gyorsúszó specialista Kapásnak már „csak” a szám olimpiai- és négyszeres világbajnokát, Federica Pellegrinit kellett maga mögött tartania, de mivel nagy volt az előnye, sikerrel véghez vitte a küldetést.

    A számot a britek nyerték.

    A magyarok tizenegy éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt. Csütörtökön Kapás Boglárka védte meg címét 200 méter pillangón Hosszú Katinkát megelőzve. Pénteken a váltó előtt Szabó Szebasztián nyert 50 méter pillangón.

Hírdetés

    Eredmények:

    női 4×200 m gyorsváltó, Európa-bajnok:

   Nagy-Britannia (Lucy Hope, Tamryn Van Selm, Holly Hibbott, Freya Anderson) 7:53.15 perc
2. Magyarország (Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka) 7:56.26
3. Olaszország (Stefania Pirozzi, Sara Gailli, Simona Quadarella, Federica Pellegrini) 7:56.72

 

Késely negyedik, Mihályvári-Farkas hatodik 1500 méter gyorson

Késely Ajna negyedik, Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett 1500 méter gyorson pénteken a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

Késely Ajna a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-én. MTI/Kovács Tamás

 

A nyitónapon 400 méter vegyesen Hosszú Katinka mögött ezüstérmes Mihályvári-Farkas hatalmas egyéni csúccsal, a második legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol a szám favoritja, a címvédő olasz Simona Quadarella mellett úszhatott, míg Késely hetedikként vághatott neki a leghosszabb távnak.
   
Az FTC 17 éves versenyzője valamivel gyorsabban kezdett, mint az előfutamban, de nem ment el Quadarellával, akinek a sikeréhez már féltávnál sem férhetett kétség.

A táv felénél Mihályvári-Farkas a harmadik, a 2018-as glasgow-i kontinensviadalon bronzérmes Késely Ajna pedig ötödik volt. A rutinosabb, de még mindig csak 19 éves Késely nem sokkal később már honfitársa előtt járt, a ferencvárosi kicsit elfáradt.

Versenyzőink végül nem tudtak beleszólni a dobogós helyekért folytatott harcba, a számot Quadarella könnyedén nyerte.

    Eredmény:
   
nők, 1500 m gyors, Európa-bajok:

   Simona Quadarella (Olaszország) 15:53.59 perc
2. Anasztaszija Kipricsnyikova (Oroszország) 16:01.06
3. Martina Rita Caramignoli (Olaszország) 16:05.81
4. Késely Ajna 16:10.50
…6. Mihályvári-Farkas Viktória 16:17.27

Rasovszky Kristóf a férfi 800 méteres gyorsúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-én. MTI/Kovács Tamás
 

 

Bernek Péter a férfi 200 méteres hátúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-én. MTI/Kovács Tamás

 

György Réka a női 200 méteres vegyesúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 21-én. MTI/Kovács Tamás

Merkely Béla: ez minden idők legnagyobb versenybuborékja
 

Eddig 14 ezer PCR-tesztet végeztek el a budapesti vizes Európa-bajnokságon – többek között erről beszélt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, az esemény 350 fős egészségügyi csapatának irányítója pénteken az M4 Sport Sporthíradójában.

„A várakozásoknál is jobban alakulnak a dolgok” – értékelte az eddigi napokat a szakember. „Ne felejtsük el, hogy minden idők legnagyobb versenybuborékját hoztuk létre. Ez egy háromrétegű buborék, amelynek belsejében, a legvédettebb helyen maguk a sportolók vannak, s összesen 3700 fő tartózkodik benne.”
   
Ahogy fogalmazott, ahhoz, hogy ezt a fajta biztonságot garantálni tudják és olyan magyar sikereknek lehessen örülni, mint amilyeneket eddig szállítottak a hazai versenyzők, mostanáig 14 ezer PCR-vizsgálatot végeztek el, és az Eb végéig ez a szám felmegy majd nagyjából 18 ezerre.
   
„Fontos főpróba ez Tokió előtt, hiszen az lesz majd természetesen a legnagyobb buborék. Az itt felhalmozott tapasztalatokat próbáljuk majd továbbadni a tokiói verseny lebonyolítóinak” – tette hozzá.
   
Mint mondta, eddig két pozitív esetet regisztráltak, az érintetteket a szabály szerint karanténba helyezték, gyógyulnak, az állapotuk megfelelő.
   
A Semmelweis Egyetem csapata a 14. ilyen buborékot szervezte, ezek nagy része vizes sporthoz volt köthető, mint például a Nemzetközi Úszóliga (ISL) tavaly őszi, budapesti, hathetes versenye.   

„Az úszóknak már van tapasztalata és tudják, hogy ez értük van, hogy biztonságban minél jobb eredményt tudjanak elérni. Igyekeztünk egy élhető buborékot étrehozni, amelyben jól érzik magukat és megfelelő eredményeket tudnak elérni” – fogalmazott Merkely Béla.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »