Szabadon engedték a túszul ejtett hatszakasznyi katonát a kolumbiai kokatermesztők

A kolumbiai kokatermesztők elengedték a kedden túszul ejtett 180 katonát – közölte a helyi sajtó Carlos Camargo ombudsmanra hivatkozva.

Az ügyben az ombudsman hivatala és Tibú településének hatóságai közvetítettek.

Ómar Sepúlveda tábornok nem sokkal korábban arról számolt be, hogy a parancsnoksága alá tartozó katonákat kedden "rabolták el" furkósbotokkal és bozótvágókésekkel felfegyverzett földművesek. Mint mondta, az ország északkeleti, Venezuelával határos szegletébe vezényelt kontingens feladata az illegális kokaültetvények megsemmisítése volt.

Sepúlveda közölte azt is, hogy a katonákat egy iskolában tartották fogva. A kolumbiai hadsereg az AFP francia hírügynökségnek eljutatott egy felvételt, amelyen egy csoport egyenruhás katona látható, akiket civilek felügyelnek.

A tábornok hozzátette, hogy a hatszakasznyi katonát mintegy hatszáz földműves ejtette foglyul.

Hírdetés

A földművesek magát Juniornak nevező szóvivője, a helyi rádiónak elmondta, hogy készek a katonák szabadon engedéséről tárgyalni. Hangsúlyozta, hogy a bogotái vezetés korábbi ígéreteitől eltérően nem segített nekik abban, hogy a kokaültetvények helyére legális növényi kultúrákat termesszenek.

A kolumbiai emberi jogi ombudsman a Twitteren ismertette, hogy tárgyalódelegációt küldtek a földművesekhez a Tibú nevű településre.

Tibú a Catatumbo régióban található, amely az ENSZ szerint több mint 40 ezer hektár kokaültetvénnyel a világ legnagyobb kábítószertermelő vidéke.

Kolumbia mindemellett a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amely szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. Az ENSZ 2018-as felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.

A bogotái vezetés igyekszik megfékezni a kábítószertermelést, a hadsereg pedig rendszeresen semmisít meg kokaültetvényeket, amelyek földművesek ezreinek gyakran egyedüli megélhetési forrását jelentik. A biztonsági erők és a termesztők összecsapásai ezért nem számítanak ritkaságnak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »