Szabadlábra helyezték a kémkedéssel gyanúsított és az azt beismerő Pavel B-t

Szabadlábra helyezték a kémkedéssel gyanúsított és az azt beismerő Pavel B-t

Pavel B., a liptószentmiklósi katonai akadémia volt tisztviselője, akit azzal gyanúsítanak, hogy hosszú távon együttműködött az orosz katonai hírszerzéssel, szabadlábon védekezhet.

A Szlovák Legfelsőbb Bíróság csütörtökön semmissé nyilvánította a Specializált Büntetőbíróság határozatát, és a terheltet szabadlábra helyezte. A TASR hírügynökséget Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője tájékoztatta csütörtökön.

„A Legfelsőbb Bíróság 2T szenátusa – figyelembe véve a benyújtott ügyirat tartalmát és az összes törvényes feltételt – nem találta indokoltnak a terhelt letartóztatását”

– közölte a szóvivő.

Hírdetés

Az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködés ügyében a rendőrség két személy ellen indított eljárást kémkedés és csúszópénz elfogadása miatt.

A hatóságokkal együttműködő Pavel B. mellett a másik gyanúsított Bohuš G., egy állam által letiltott weboldal szerzője. Mindketten beismerték a tettüket.

Elmarasztaló ítélet esetén négytől 13 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Pavel B. 2013 óta szolgáltathatott információkat az orosz titkosszolgálatoknak a NATO a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek érdekeiről. Az információkért kapott összegről is vallott. A Katyusa fedőnevű akció keretében vették őrizetbe őt. A házkutatások során a rendőrség USB-kulcsokat, érzékeny és titkos információkat tartalmazó számítógépeket, a kapcsolattartási tervekről és találkozókról készült részletes feljegyzéseket, valamint váltott dokumentumokat foglalt le.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »