Svédországi kilátások választások előtt

Svédországi kilátások választások előtt

A Magyar Nemzet a vasárnap (szeptember 11-én) tartandó svédországi választások várható eredményéről készített elemzést.

A jóléti mintaállamnak tartott Svédország évek óta komoly társadalmi és gazdasági problémákkal küzd, amelyekkel a nyolc éve hatalmon lévő szociáldemokrata kormányzat – amely részben okozója ezeknek – nem tudott megbirkózni. Ennek ellenére a kormánypárt népszerűsége a négy évvel ezelőtti szinten van, a bal- és jobboldal pártjainak támogatottsága között pedig rendkívül kiegyenlített az arány a vasárnapi választások előtt – írja a portál.

A harminc éve nem látott méretű infláció mellett jövőre zsugorodhat a gazdaság, de a legoptimistább előrejelzések szerint sem fogja elérni az egy százalékot a GDP növekedése.

A bevándorlás kapcsán felmerülő költségekre a központi költségvetés mintegy tíz százalékát kénytelen költeni a kormányzat, többek között arra a 700 ezer munkaképes korú, migrációs hátterű lakosra, akik önerőből nem tudják vagy akarják fenntartani magukat. Az integráció teljes kudarcot vallott, amit a kormányzat is beismert, párhuzamos társadalmak alakultak ki, és minden képzeletet felülmúló módon megemelkedett a majdnem kizárólag migrációs hátterű bűnözői csoportokhoz köthető, erőszakos bűncselekmények száma. Idén például 47-en hunytak el lövöldözések következtében, ami már most magasabb szám, mint a tavalyi teljes éves statisztika.

Hírdetés

Négy éve 28,3 százalékot kaptak, jelenleg is megközelítőleg ezen a szinten állnak, amihez nyilvánvalóan hozzájárul az a tény is, hogy a nyolc parlamenti pártból egyedül a szociáldemokraták kapnak majdnem kizárólag pozitív megjelenést a fősodratú média teljes spektrumán. A támogatottságuk megőrzésében, illetve visszaállításához jót tett az előző miniszterelnök, Stefan Löfven leváltása Magdalena Anderssonnal, aki az ország első női miniszterelnöke lett.

Az energiaválságra hatalmas költségvetési támogatásokkal válaszolt mind a háztartások, mind a vállalatok részére, ami nyilván pozitív fogadtatásra talált a választók részéről. Ugyanakkor a migráció okozta problémákra, ahogy elődjének, neki sem sikerült hathatós választ adni, annak ellenére, hogy megválasztásakor megígérte, minden követ meg fog mozgatni az erőszakhullám megfékezésére.

Bár programjukon és retorikájukon az elmúlt években nem sokat változtattak, támogatottságuk most érte el azt a szintet, hogy többé nem lehet őket megkerülni. Elérték azt, hogy a gazdaság mellett a kampány központi témájává vált az ő agendájuk, amihez minden párt kénytelen volt viszonyulni és napirendre tűzni a kérdést. A történelmileg legerősebb jobboldali pártot, a Mérsékelteket még augusztus közepén beelőzték, és a 3-4 százalékos különbséget azóta is tudják tartani. 

A csütörtöki adatok szerint a jobb- és baloldali blokkok közötti különbség kisebb, mint a statisztikai hibahatár és ez már huzamosabb ideje így van.

A 2018-as választások után 129 napig tartott, amíg a szociáldemokraták kormányt tudtak alakítani. Ha a felmérések szerint alakul az eredmény, elképzelhető, hogy idén sem fog sokkal gyorsabban megalakulni az új kabinet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »