Az infláció újra nőtt az euróövezetben, de nem kell félnünk a hitelek drágulásától

Az infláció újra nőtt az euróövezetben, de nem kell félnünk a hitelek drágulásától

Az Eurostat friss adatai szerint az euróövezetben májusban növekedett az infláció, de a szakértők ennek ellenére azt várják, hogy júniusban az Európai Központi Bank csökkentse az alapkamatokat.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint májusban 2,6 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedési üteme az áprilisi 2,4 százalékról.

Az infláció motorját a szolgáltatások árai jelentették, amelyek éves összevetésben 4,1%-kal emelkedtek az áprilisi 3,7% után, ezt követte az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáru ára (+2,8% után +2,6%). Az energia nélküli ipari termékek ára 0,8%-kal emelkedett az áprilisi +0,9% folytatásáként, az energiaárak 0,3%-kal az áprilisi -0,6% után.

Hírdetés

Havi összevetésben májusban 0,2 százalékkal nőtt az eurózóna fogyasztói árindexe.

A szakemberek ugyanakkor megállapítják, az árváltozás nem olyan jellegű, amely miatt a júniusi ülésén az EKB nem csökkenthetné az alapkamatokat.

Yannis Stournaras, a görög jegybank elnöke ezzel kapcsolatban a napokban úgy nyilatkozott, akár az is elképzelhető, hogy idén háromszor is csökkenthetik a kamatot. 

Az EKB közgazdászainak legutóbbi, márciusi gazdasági előrejelzései szerint az infláció 2025 közepére visszatér a jegybank 2,0 százalékos céljához. Áprilisban az eurózóna inflációs rátája 2,4 százalék volt, akárcsak márciusban. Stournaras szerint júniusban várható az első kamatcsökkentés. Az inflációs adatoktól függően a következő, júliusi kamatdöntő ülésen szintén további csökkentés lehetséges. A nyár utáni kamatcsökkentések időpontja azonban már kétségessé vált. Robert Holzmann osztrák jegybankelnök viszont nemrég amellett érvelt, hogy a júniusi első kamatcsökkentés után a júliusi ülésen szünetet kell tartani. Nem látta indokoltnak, hogy egymás után két lépést tegyenek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »