Lourdes, ahol megjelenik az isteni szépség – Nemzetközi zarándoklaton vettek részt a magyar honvédek

Lourdes, ahol megjelenik az isteni szépség – Nemzetközi zarándoklaton vettek részt a magyar honvédek

Május 24-én vette kezdetét a 64. Nemzetközi Katonai Zarándoklat Lourdes-ban, melynek záró szentmiséjét május 26-án, vasárnap reggel a X. Szent Piusz föld alatti bazilikában mutatták be. A hazánkból érkezett részvevők jelenlétükkel a magyar nemzetet és a Magyar Honvédséget képviselték.

Az eseményen Barthel-Rúzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium (HM) katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára, valamint Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is jelen volt. 

A résztvevőket az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (32. Testőrezred) Zenekara is elkísérte Lourdes-ba. 

A Katolikus Tábori Püspökség szervezésében idén több mint kétszáz katona zarándok utazott a Pireneusok lábánál fekvő kisvárosba, hogy részese legyen a „lourdes-i csodának”. A magyar kontingenssel együtt 41 ország közel 14 ezer katonája képviseltette magát, hogy együtt imádkozzanak a békéért.

A különböző nemzetek katonái – az őket megkülönböztető egyenruhákon túl – együtt menetelve fejezték ki szolidaritásukat és együttérzésüket azok iránt, akik elszenvedik a világon dúló fegyveres konfliktusok következményeit.

Az isteni szépség jelenik meg itt, Lourdes-ban az állandó gyertyafényben, amely körülöleli e kegyhelyet – fogalmazott Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök május 24-én, a reggeli órákban megtartott magyar nyelvű szentmisén, a Lourdes-i Miasszonyunk szentélyében található Jelenések barlangjánál.

„Jézus Krisztushoz imádkozunk itt, Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérve, hogy a zarándoklatunk során megérezzük az isteni szépséget, és rá tudjunk jönni a világ világosságának titkára” – tette hozzá a püspök.

A közös ima után a delegáció tagjai gyertyát gyújtottak a Magyar Honvédség kötelékében szolgálatot teljesítő katonákért és mindazokért, akik a honvédelem ügyére tették fel életüket. „Lourdes meg tudja mutatni nekünk, hogyan lehet valójában nemcsak együtt imádkoznunk, hanem együtt szolgálnunk” – hangsúlyozta Berta Tibor dandártábornok, majd Böröndi Gábor vezérezredes nemzeti színű szalaggal díszített gyertyát gyújtott meg.

A délelőtt folyamán a zarándokok képviselői – a részt vevő országok tábori püspökeinek jelenlétében – felsorakoztak a Rózsafüzér bazilika előtti téren, hogy együtt emlékezzenek meg elhunyt hős bajtársaikról.

A 64. Nemzetközi Katonai Zarándoklat ünnepélyes megnyitójára a 201 méter hosszú, 81 méter széles, ovális X. Szent Piusz föld alatti bazilikában került sor az esti órákban.

Itt fellobbant a zarándoklat gyertyájának lángja, a különböző nemzetek képviselői pedig egy-egy szál fehér rózsát elhelyezve fejezték ki a béke iránti elkötelezettségüket. 

Hírdetés

Az eseményhez gondolatban és imában Ferenc pápa is csatlakozott, és a világ összes katonájához köszöntőlevelet intézett. „Béketeremtőkre van szükségünk, akik készek arra, hogy intelligensen és bátran kidolgozzák a gyógyulás, valamint egymás megtalálásának módjait” – fogalmazott üzenetében a Szentatya. 

Május 25-én, szombaton a magyar zarándokok – a hagyományokhoz híven – végigjárták a két kilométeres keresztutat, amelynek tizennégy állomása mellett 115 darab 2 méter magas szobor emelkedik. A zarándokok egymást váltva vitték a keresztet, míg a magyar zászlót az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (32. Testőrezred) katonái kísérték.

A tizedik stációnál – amelyet Magyarország adományából készítettek el 1912-ben – a zarándokok gyertyagyújtással tisztelegtek elhunyt bajtársaik emléke előtt.

Ha együtt akarunk közelebb kerülni Istenhez, ha úgy akarunk szolgálni a Magyar Honvédségben, hogy az valóban Magyarország, nemzetünk javára váljon, akkor együtt kell gondolkodnunk; együtt kell megszőnünk azt a vásznat, amely a biztonságot nyújtja – fogalmazott a Notre-Dame-kápolnában megtartott magyar nyelvű szentmisén Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök.

Barthel-Rúzsa Zsolt pedig így fogalmazott: „Azért vagyunk itt, mert keresünk valamit. Keressük azt a békét, amire mindannyiunknak szükségünk van. Az az elsődleges feladatuk, hogy békét teremtsenek, melyhez elengedhetetlen az Önökben rejlő erő.”

Délután a részt vevő országok zarándokait kísérő számos katonazenekar, köztük a Budapest Helyőrség Zenekar adott koncertet a kisvárosban.

Este fáklyás körmenettel folytatódott és ünnepélyes keretek között zárult a katonai zarándoklat.

A szertartást Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikán államközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős titkára vezette.

A több ezer gyertyás és fáklyás felvonulóhoz intézett üzenetében Ferenc pápa bátorítást fogalmazott meg: „Legyenek a béke őrszemei, és erősítsék meg magukban azt a bizonyosságot, hogy a szeretet erősebb, mint a gyűlölet és a megosztottság. Arra kaptak meghívást, hogy pótolhatatlan szerepet játsszanak a közjó és a világ békéjének szolgálatában.”

A fáklyás körmenet során az egybegyűlt zarándokok dicsőítő éneke és a gyertyák lángja által szimbolikusan a béke fénye töltötte meg a Rózsafüzér bazilika előtti teret – ez volt a zarándoklat egyik legfelemelőbb és egyben leglátványosabb eseménye.

A rendezvényt záró szentmisét és ünnepséget május 26-án, vasárnap reggel tartották a X. Szent Piusz föld alatti bazilikában.

A zarándoklat végén Böröndi Gábor vezérezredes megköszönte a jelenlétet az aktív és tartalékos katonáknak, az MH Ludovika Zászlóalj tisztjelöltjeinek és a kadétoknak; a Katolikus Tábori Püspökségnek a lelkivezetést, valamint az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (32. Testőrezred) szolgálatát és a Budapest Helyőrség Zenekar művészi előadását.

Forrás: Katolikus Tábori Püspökség (1, 2, 3)

Szöveg és fotó: Faragó Fanny

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »