Svédország jelentős beruházásokat indít el az atomenergia-iparban

A svéd kormány csütörtökön bejelentette, hogy jelentősen fel kívánja lendíteni az ország atomenergia-iparát annak érdekében, hogy végrehajthassa az energetikai átmenetet, és garantálhassa a lakosság növekvő áramigényének kielégítését.

Legkésőbb 2035-ig a kormány két reaktor termelésének megfelelő nukleáris energiával többet tervez előállítani a jelenleginél, és az ágazat "nagyarányú terjeszkedése" várható 2045-ig – jelentette be Ebba Busch energiaügyi miniszter, aki szerint arra törekszenek, hogy Svédország "ismét erős nukleáris hatalom" legyen.

"Huszonöt éven belül meg kell kettőznünk Svédország áramtermelését" – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a projekt a fosszilis energiaforrásokról történő átállást is szolgálja.

Svédországban jelenleg három atomerőműben hat reaktor működik, amelyeket 1975 és 1985 között helyeztek üzembe.

Hírdetés

A kormány augusztus elején jelentette be, hogy feloldja az új atomreaktorok építését akadályozó korlátozásokat.

A kabinet becslése szerint 2045-ig tíz hagyományos atomreaktor teljesítményét produkálni tudó létesítményekre lesz szükség.

A sajtóértekezleten részt vevő Elisabeth Svantesson gazdasági miniszter közölte: tisztában van azzal, milyen költségekkel jár egy ilyen projekt. Hozzátette, hogy a lehető leggyorsabban elvégzik a szükséges felméréseket a finanszírozás megteremtésének érdekében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »