Svéd belbiztonsági szolgálat: Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent a távközlésre és az áramszolgáltatásra

Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent Svédország távközlési és áramszolgáltatási hálózataira – közölte kedden a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) vezetője.

Charlotte von Essen, a SAPO igazgatója a Salen városában tartott háromnapos biztonsági konferencián beszélt, amelyen egyebek között Ulf Kristersson miniszterelnök, Jens Stoltenberg ENSZ-főtitkár, valamint kül- és biztonságpolitikai szakemberek vettek részt.

A svéd belbiztonsági főnök szerint Oroszország tettei kiszámíthatatlanok, a belbiztonsági szolgálat azonban arra számít, hogy Moszkva svéd biztonságot fenyegető tevékenysége csak fokozódni fog. Mint fogalmazott, a kémtevékenység és szabotázs elhárítása szempontjából nagyobb éberséget igénylő területek a távközlés, az áramellátás, valamint "a létfontosságú anyagok" szállítása, bár von Essen ez utóbbit nem fejtette ki.

Charlotte von Essen hangsúlyozta, hogy az orosz fél érdekelt ezek megzavarásában. "Ezek olyan ágazatok, amelyekben egy Svédország elleni támadás károkat okozna egész Európának is" – tette hozzá.

Hírdetés

A SAPO igazgatója szerint Oroszország a korábbihoz képest nagyobb mértékben fog támaszkodni olyan "nem hivatalos eszközökre", mint a svédországi orosz diszpóra, intézmények, és vállalatok. Mindemellett figyelmeztetett, hogy a SAPO egyre nagyobb mértékben terjedő összeesküvéselméleteket, valamint államellenes üzeneteket figyelt meg, amelyek hosszútávon alááshatják a társadalmi intézményekbe fektetett bizalmat, a politikusok döntéshozatalát, valamint az állam legitimitását.

Kiemelte, hogy a szélsőségesség a merényletek veszélyét és az ország alkotmányos rendje elleni fenyegetést hozhatja magával, és ez csak külföldi hatalmak kezére játszana.

Charlotte von Essen mindazonáltal nem nyilatkozott az ügyben, hogy Oroszország valóban fokozta-e tevékenységét Svédországban és a szomszédos Finnországban, mióta a két észak-európai ország tavaly benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz Ukrajna orosz megtámadása nyomán.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »