Svájc németországi nagykövete kiállt a semlegesség mellett

Svájc németországi nagykövete kiállt a semlegesség mellett

Paul Seger, Svájc németországi nagykövete kiállt hétfőn a svájci alkotmány által előírt semlegesség mellett, amely értelmében az alpesi ország ellenzi a háborúban álló Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

A nagykövet az Augsburger Allgemeine című német lapnak a fegyverszállítással kapcsolatban elmondta, hogy meglepte a rájuk zúduló kritika mértéke.

Svájcban a semlegesség történelmi hagyományai miatt törvény tiltja, hogy az ország fegyvert exportáljon konfliktusövezetekbe. A törvény azt is kimondja, hogy a svájci gyártású lőszerek vásárlói nem adhatják tovább azokat egy hadban álló harmadik félnek.

Hírdetés

A semlegesség a svájci identitás fontos része. Kialakult egy olyan vélemény, hogy Svájc bűnrészes lesz, ha Putyin megnyeri a háborút. Azonban 12 ezer darab lőszer nem tudja eldönteni vagy érdemben befolyásolni a háborút”

– mondta Seger az interjúban, amely hétfőn jelent meg a német lapban.

Ugyanakkor Berset rámutatott, hogy országa minden egyéb lehetséges eszközzel támogatja Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújt, csatlakozott az Oroszország elleni EU-s szankciókhoz és zárolt 7,5 milliárd frank értékű orosz vagyont.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »