Súlyos károk a júliusi szélsőséges időjárás miatt Kelet-Szlovákiában

Súlyos károk a júliusi szélsőséges időjárás miatt Kelet-Szlovákiában

Július során körülbelül 4 millió eurós kárt okozott a viharos időjárás Kelet-Szlovákiában. Csak a július 19-ei vihar és jégverés okozta károkat több mint kétmillió euróra becsülik a biztosítótársaságok.

Az Allianz, az Uniqa, a Kooperativa, a Generali és a Wüstenrot biztosítóhoz július elejétől körülbelül kétezer időjáráshoz kapcsolódó kárbejelentés érkezett mintegy 4 millió euró összértékben az ország keleti részéből.

Ebből csak a július 19-ei viharok, felhőszakadások és jégverés több mint 2 millió eurót tesz ki, eddig nagyjából 900 kárbejelentést tartanak számon.

„Azt vesszük észre, hogy az utóbbi években növekszik az extrém időjárással, a klímaváltozással kapcsolatos káresetek száma. Leginkább felhőszakadásokról, árvizekről, szélviharokról és jégverésről van szó” – közölte Beáta Lipšicová, az Uniqa szóvivője.

Az Allianz kliensei július elejétől országszerte 2,47 millió euró értékű kárt jelentettek, ebből 1,39 millió eurót a Kassai és az Eperjesi kerületből. A Kooperativa 700 ezer euró értékű károkról számolt be, a Generali pedig arról tájékoztatott, hogy a legmagasabb összegű egyedi kárbejelentés 20 ezer euró volt, ügyfelük családi házának új tetőjét és az azon elhelyezett napelemeket tette tönkre a jégverés. A Wüstenrothoz főként gépjárművekben esett károkról érkeztek bejelentések.

Hírdetés

A biztosítótársaságok emlékeztetnek, hogy a keletkezett károkat a lehető leghamarabb jelenteni kell.

Azt ajánlják, a kárt fényképezzük le, ahogy azt is dokumentáljuk, milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy ne keletkezzenek további károk. Az ügyintézés során segíthet, ha vannak korábbi, a kár keletkezése előtti fényképeink.

Gyakori hiba, hogy az ügyfelek csak az ingatlanra kötnek biztosítást, annak berendezésére, ingóságaikra már nem. Szintén gyakori probléma az alulbiztosítás, azaz a kelleténél alacsonyabb a biztosítási összeg, így kár esetén alacsonyabb kártérítésre számíthatunk, mint amennyire az ingatlanunk értéke alapján jogosultak lennénk.

Ideális esetben az ügyfélnek 2-3 évenként ellenőriznie kellene, hogy a biztosítási szerződésben szereplő összeg megfelel-e az épület újjáépítési értékének vagy a lakás vásárlási árának”

– mutatott rá Lipšicová.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »