Súlyos jogsértések az ügyvédi kamaránál

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét, amely megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara tavalyi tisztújításáról szóló határozatokat. A tanácsvezető bíró indoklása szerint a jogerős döntés értelmében szükségszerűen meg kell ismételni a választásokat.

Súlyos jogsértések történtek a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) 2014-es tisztújításán, mások mellett a szavazatszámlálásban arra nem jogosult személyek is részt vettek, illetve a választási bizottságban olyanok is szerepeltek, akiknek bizottsági tagsága összeférhetetlenség miatt jogsértő volt. Többek közt ezzel indokolta a jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla tanácsvezető bírója, ami megsemmisítette a BÜK-választásról szóló határozatokat.

Lényeges és súlyos jogsértés

Hírdetés

Dr. Németh László bíró tanácsa részben változtatott is az elsőfokú ítéleten, s törölte annak összegző megállapításait, amely szerint csak apróbb formai szabálytalanságok miatt került sor a határozatok megsemmisítésére. A másodfokú bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy az elkövetett szabálysértések lényeges és súlyos jogsértésnek minősülnek. A bíró egyúttal felhívta a perbe beavatkozó Magyar Ügyvédi Kamara figyelmét arra, hogy az általa alkotott választási szabályzat korrekcióra szorul annak érdekében, hogy a szükségszerű új választások során a szabályozás megfelelő legyen.

A pert az egyes ügyvédek által életre hívott Ügyvédi Összefogás Egyesület indította, amelynek képviselője a tárgyalás után lapunknak elmondta: a mai naptól egyértelműen nem legitimek a Budapesti Ügyvédi Kamara megválasztott testületei és tisztségviselői. Bártfai Beatrix hozzátette, az egyesület az ítélet alapján haladéktalanul kialakítja a jelen helyzetben szükségesnek ítélt javaslatait, amelyhez várják a kollégáik észrevételeit.

Új vezető jöhet az ügyvédi kamara élén

Emlékezetes, a tavaly februári tisztújítást nem mindennapi kampány előzte meg. A szavazásra jogosult 5500 ügyvéd közül 2400-an éltek a voksolás lehetőségével. A választás után pedig Réti László maradt a kamara elnöke, ám a jelek szerint nem kizárt, hogy fordul majd a kocka. Az Ügyvédi Összefogás azért fordult bírósághoz, mert szerintük súlyos törvényességi problémák mellett zajlott a választás. Ugyanakkor a kamaránál viszont úgy látták, a lebonyolítás szabályszerű volt, miközben nem vitatták azt, hogy – mint mondták – csekély mértékű normasértések történtek a tisztújítás idején. Szerintük azonban ezek nem vezetnek az eredmény megváltozásához. Csakhogy a bíróság mai döntése alapján, a jogsértések súlyosak voltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »