Sulík nem hajlandó lemondani, és nem hívja vissza az MH Manažment vezetését

Sulík nem hajlandó lemondani, és nem hívja vissza az MH Manažment vezetését

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter az OĽANO egyetlen felszólításának sem kíván eleget tenni, így nem váltja le az MH Manažment állami vállalat vezetőségét és ő sem mond le posztjáról. Sulík erről a TA3 V politike (A politikában) című műsorában beszélt. A NAKA nemrég korrupció gyanújával letartóztatta és megvádolta az MH alelnökét, Andrej Holákot.

“Mi ez az őrültség, hogy az egész vezetést hívjam vissza. Ezek kiváló emberek, akik végzik a munkájukat”

méltatlankodott a gazdasági miniszter. Abban nem lát kivetnivalót, hogy csak letartóztatása után, június 18-án hívta vissza posztjáról Holákot, akit eredetileg még az előző kormány nevezett ki. A liberális politikus azzal magyarázza Holák megtartását a gazdasági minisztérium alá tartozó vállalatban, hogy a vezérigazgató “meg akarta őrizni a vállalati tapasztalat” folytonosságát. Sulík azzal védekezik, hogy Holáknak nem volt semmilyen döntési joga az MH Manažmenten belül.

Holákról azonban érdemes tudni, hogy 2013-ig a Smer párttagja volt. Az MH Manažment pedig az egykori Állami Vagyonalap jogutódja. Pár éve amiatt került a sajtó és a nyilvánosság figyelmének középpontjába, mert a bősi vízerőművel kapcsolatos perben Radomír Bžán ügyvédi irodáját bízta meg az állam képviseletével, akinek 70 millió eurós sikerdíjról szóló szerződést írtak alá. Az ügyből hatalmas botrány lett, de csak a sajtó nyomására (no meg a korrupciós lelepleződések hulláma miatt meggyengült Smer miatt) végül 17 millióra csökkentették az ügyvéd jutalékát. Bžán ügyvédi irodája csak 2016-ban 16 zsíros állami szerződést sikerült megszereznie.

Az OĽANO bizottság előtt kérne magyarázatot Sulíktól

Hírdetés

Az OĽANO még pénteken szólította fel Sulíkot, hogy az MH teljes vezetését váltsa le. A parlament gazdasági bizottságának elnöke, Peter Kremský (OĽANO) egyúttal képviselői vizitet (vizsgálatot) kezdeményez az állami vállalatnál, és olyan bizottsági ülést hívna össze, amelyen Richard Sulíknak is ott kellene lennie.

  “Ideje, hogy Richard Sulík is vállalja a politikai felelősséget saját jelöltjeiért minden állami vállalatnál, amelyek esetében az OĽANO nem nézi a Smer-es időszak folytonosságát”

Sulíknak nem először kell magyarázkodnia az általa vezetett minisztérium alá tartozó intézmények miatt. Nemrég kiderült, hogy több fővárosi képviselő gyanúsan magas bérleti támogatást kapott a Sulík tárcája által osztott dotációkból.

TIS: A pozsonyi képviselők gyanúsan magas bérleti segélyt kaptak Sulík minisztériumától

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »