Stoltenberg: Putyinnak be kell látnia, hogy nem nyerhet Ukrajnában

Stoltenberg: Putyinnak be kell látnia, hogy nem nyerhet Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek be kell látnia, hogy nem tudja megnyerni az ukrajnai háborút – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán.

„Majdnem egy évvel a brutális inváziója (kezdete) óta Vlagyimir Putyin orosz elnök semmi jelét nem adja annak, hogy készen áll a békére” – jelentette ki Stoltenberg. „Éppen ellenkezőleg, új offenzívákat indít, amelyek civilek, városok és kritikus infrastruktúrák ellen irányulnak” – tette hozzá Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

„Putyinnak be kell látnia, hogy nem tud nyerni, ezért továbbra is gyorsan kell ellátnunk Ukrajnát fegyverekkel és lőszerekkel” – mondta Stoltenebrg. Hozzátette: az ukránoknak azért van rá szükségük, hogy visszaszerezzék területeiket, és megőrizzék magukat független országként Európában.

A főtitkár szerint a NATO további lépéseket tesz a Szövetség védelmének megerősítése érdekében. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett „a biztonság területén jelenleg a legnagyobb válsággal nézünk szembe”.

Hírdetés

„Megerősítjük jelenlétünket és felkészültségünket a Fekete-tengertől a Balti-tengerig, beleértve Lengyelországot is” – mondta. Elmondása szerint az Egyesült Államokból és Hollandiából érkező vadászgépek segítik Európa légterének védelmét, a Patriot rendszerek ütegei erősítik a légvédelmet, a NATO-tagállamok több ezer katonája pedig Lengyelországban segít az agresszió ellen.

Dudával arról is beszéltek, hogy Fehéroroszország milyen szerepet játszott az ukrajnai háborúban.

„Fehéroroszország továbbra is támogatja az orosz erőket, környezetet biztosít számukra, és elmélyíti politikai és katonai integrációját Oroszországgal” – mondta a NATO-főtitkár, és felszólította Minszket, hogy hagyjon fel a háborúban való részvétellel.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »