Spöttle: ezek nem terroristák, hanem szociopaták

Szétesőben az Iszlám Állam európai légiója: a főként francia, brit és német földről érkező dzsihadisták, zsoldosok egyre nagyobb számban dezertálnak. A kérdés, hogy a hazatérők tudják-e folytatni korábbi életüket? Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint nem valószínű.

Egyes információk szerint az elmúlt öt évben mintegy 27 ezer külföldi csatlakozott a szíriai polgárháborúhoz Malajziától Nagy-Britanniáig, Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja pedig úgy tudja, hogy 4-6 ezer európai harcol jelenleg is a konfliktuszónában, nagyrészt az Iszlám Állam kötelékében.

A terrorszervezethez csatlakozott európai fiatalok között tömeges méreteket öltött az utóbbi időben a dezertálás: egyre többen gondolják meg magukat és próbálnak hazatérni.

„Nem is terroristának, inkább szociopatának nevezném őket” –mondta Georg Spöttle az M1 Ma reggel c. műsorában.

Hírdetés

A hazatérés nem mindig megy könnyen, hiszen az Iszlám Állam brutálisan bünteti a dezertálást: van, akit puskatussal vernek agyon és van, akit kivégeznek, ha szökni próbál.

A dezertálásnak számos oka lehet. A szervezet vezetői hullanak, a pénzcsapokat lassan elzárják, a támogatók fogynak. Az Iszlám Állam gazdaságilag is megrokkanóban van: előfordulhat, hogy nehezebben fizeti a zsoldot és a fegyvervásárlás is nehézségbe ütközhet – sorolta a biztonsági szakértő.

Zsold híján tehát hazafelé veszik az irányt az európai légiósok. A kérdés, hogy hazatérve mihez kezdenek, hogyan tudnak beilleszkedni a társadalomba?

A szakértő szerint ezek a csoportok nagy kockázatot hordoznak magukban, hiszen korábban harcokban vettek részt, embereket öltek.

Nem homogén csoportról beszélünk – figyelmeztetett Georg Spöttle, hozzátéve: volt rá példa, hogy , hogy az Iszlám Állam fegyveres csoportjai egymás ellen fordulnak. A hazatérők szerint “potenciális veszélyt jelentenek”.

A következő probléma még évekig várathat magára: jön a poszttraumatikus stressz, amikor 20-30 évesen az egykori katonák rádöbbennek, hogy mit követtek el. Őket később “terápiára kell küldeni, deszocializálni kell” – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben Georg Spöttle.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »