Spórolási kisokos: Kíváncsi arra, mennyi áramot „zabálnak” háztartási gépeink?

Spórolási kisokos: Kíváncsi arra, mennyi áramot „zabálnak” háztartási gépeink?

Megállíthatatlanul emelkednek az energiaárak. Nem mindegy tehát, mennyit fizetünk például a villanyért. Jó, ha tudjuk, melyik háztartási gép mennyit fogyaszt és hogy lehetne optimalizálni a működésüket. Lehet, hogy nem is gondolná, melyik „eszi meg” a legtöbb áramot…

A háztartási gép fogyasztása az energetikai osztálytól függ, amit A-tól G-ig jeleznek a terméken. A másik fontos mutató az egy kilowattóra ára. A szlovák háztartások átlagosan 19 centet fizetnek érte.

Listavezető áramfogyasztók

Hűtő mélyhűtővel: Elengedhetetlen háztartási gép, aminek évi fogyasztása 100 és 300 kilowattóra között mozog. Minden a már említett energetikai osztálytól függ. Havonta átlagosan 3 eurójába kerül egy-egy háztartásnak.

Mosogatógép: Meglepő lehet, de évi áramfogyasztása nagyobb, mint a fagyasztóé, akár 234 kilowattóra is lehet. Az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy hihetetlenül víztakarékos. Egyes „ekoprogramjai” akár 10-szer több vizet takarítanak meg, mint, ami a hagyományos kézi mosogatáskor fogy. Havonta több mint 3,5 eurót emészt fel használata.

Villanytűzhely: A legnagyobb energiafaló. Talán épp emiatt választanak helyette sokan gáztűzhelyt. Aki ezzel süt-főz, annak havonta csaknem 9 eurója bánthatja.

Mosógép és mosogatógép: Ezek esetében rendkívül fontos az energetikai osztály. Sokat vannak használatban, főleg ott, ahol kisgyermekek vannak. A háztartások költségvetését havi 2-3 euróval terhelik.

Televízió: Sok szlovákiai családban szünet nélkül megy, szinte már családtagnak számít. Pedig ez is fogyaszt, havonta 1,5 és 3 euró áramot „eszik meg”.

Takaréklángra kapcsolva

Ha eddig nem tettük volna, most már ideje takarékoskodni, hisz a villany ára csak több lesz. Ehhez néhány tippel szolgálhatunk.

Hírdetés

A mosógép ne legyen félig üres, de túltömött sem. A legfontosabb a mosási hőfok. Minél magasabb hőfokon mosunk, annál többet fizetünk.

Ha 30-40 fokra állítjuk a hőfokot, akár 50 százalék energiát is megtakaríthatunk.

A mai mosóporok és kapszulák mellett a tisztára mosás alacsonyabb hőmérsékleten is garantált. Ráadásul a modern mosó- és mosogatógépek mindegyik rendelkezik gazdaságos programmal is, amivel energiát spórolunk.

A fagyasztót csak akkor nyissuk ki, ha onnan valóban ki akarunk venni valamit, vagy pedig bele szeretnénk valamit pakolni. Minden ajtónyitás a hideg levegő elillanásával jár, meleg levegő kerül a mélyhűtőbe, amit aztán le kell hűtenie a gépnek. Ez pedig nem megy áramfogyasztás nélkül.

A hűtőszekrénybe soha ne rakjunk meleg ételt! Várjuk meg, amíg kihűl.

A villanyfogyasztás tizede a világításra megy el. Ha szürkület van, sokszor elég, ha felhúzzuk a redőnyt. Nem kell kivilágítani mindig az egész szobát, néha elég hangulatvilágítás vagy az olvasólámpa fénye is. Ha elhagyjuk a szobát, oltsuk le a lámpát. Válasszunk energiatakarékos égőket!

Főzéskor használjunk az edényre jól illeszkedő fedőt. Már a pár milliméteres hézag is nagyobb hőveszteséghez vezethet. A fazék mérete pedig mindig igazodjon a főzőfelület méretéhez.

Ha a sütőt bekapcsoljuk, érdemes egyszerre több dolgot is készíteni, például a hús után egy tepsi süteményt is süthetünk akár úgyis, hogy az utolsó tíz percben már lekapcsoljuk a sütőt.

Ha kis adagú ételt, mondjuk, egy tányérnyit akarunk megmelegíteni, olcsóbb megoldás a mikrohullámú sütő. A tűzhelyen való melegítéssel ellentétben akár 50 százalék energiát is spórolhatunk.

Vasaláskor úgy spórolhatunk, ha a még nem teljesen száraz ruhát vasalunk, illetve nem állítjuk túl magasra a vasalási hőmérsékletet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »