Speciális magyar módszerrel bukkantak erre a gigantikus darázsfészekre

Speciális magyar módszerrel bukkantak erre a gigantikus darázsfészekre

Remek módszert sikerült találni az invazív, igen kártékony ízeltlábúak felkutatására.

Idén augusztusban fedezték fel Mosonmagyaróvár környékén az első ázsiai lódarázs-egyedeket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Genetikai és Biotechnológiai Intézetéhez tartozó Festetics Bioinnovációs Csoport méhészeti kutatói – írja a sonline.hu cikke alapján a sokszinuvidek.24.hu. A felfedezést követően azonnal elindították a fajjal kapcsolatos vizsgálatokat, illetve nekiláttak egy olyan szerkezet megtervezésének, amellyel be lehet mérni a fészkeket.

A beszámoló szerint a lódarázsfészkek felkutatásának az egyik legjobb módja a rádiótelemetria alkalmazása. A projekt vezetője Kolics Balázs, a Festetics Bioinnovációs Csoport nagyatádi tudományos főmunkatársa volt, és több somogyi szakember is megkapcsolódott a munkába, a MATE részéről Sipos Tamás.

Céljuk a darázsfészek mielőbbi megtalálása volt, melyet úgynevezett kémkaptárak segítségével és csapdák kihelyezésével próbáltak megvalósítani.

A fészket végül sikeresen lokalizálták rádiótelemetriás módszer segítségével.

Hírdetés

Az ázsiai lódarazsak esetén a terjedés lassítására a fészkek eltávolítása a legjobb módszer, ebben egy darázsbefogásra szakosodott holland-belga cég munkatársai segédkeztek. A MATE kutatói rádiótelemetria alkalmazása mellett méhész önkéntesekkel is keresték a fészket, amelyet végül egy YUPITERU MVT-7100 rádiószkennerrel, saját készítésű antennával és a darázsra szerelt jeladóval találtak meg.

Az egyedi antenna elkészítésében Hosszú József, nagyatádi rádióamatőr vállalta a legnagyobb munkát, aki, mint mondta,

ötven éve foglalkozik ezzel, a technikai kivitelezés teljes egészében az ő érdeme.

Ezen kívül a vevőberendezést is ő állította össze, amely az ázsiai lódarázsra szerelt adóról fogadta a jelet. A rovar testére erősített berendezést egy német cég gyártotta le 4-szer 5 milliméteres méretben, ennek segítségével találták meg a rendkívül kártékony rovarféle fészkét.

A cikk emlékeztet rá, hogy az ázsiai lódarázs mezőgazdasági kártevőként elsősorban a méhészetben okoz károkat, ahol megjelenik, ott jelentősen lecsökken a rovarok száma. A fészek egyedszáma kétszer-háromszor, a kolóniák száma pedig ötször nagyobb, mint a hazai lódarázsé.

(A kép illusztráció.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »