Spanyolországban 17 éves terrorista – lakat alatt

Legalább fél évre javítóintézetbe kerül az a 17 éves fiatal, akit a rendőrség a hétvégén vett őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával az andalúziai Montellano településen – közölte a spanyol központi büntetőbíróság kedden.

Hírdetés

A bíróság határozatában kiemelte, hogy a felmerült, „rendkívül súlyos bűncselekmények”, valamint a szökés veszélye egyaránt indokolja a fiatal elzárását, amely egyben lehetővé teszi radikalizálódásának megfékezését is.
   
A hétezer lakosú dél-spanyolországi kisvárosban vasárnap fogták el a fiút, akit a rendőrség már több hónapja figyelt, miután felhívta magára a figyelmet az internetes közösségi oldalakon terjesztett, szélsőséges iszlamista üzeneteivel.
   
Letartóztatását azután rendelték el, hogy egy elhagyatott területen házi készítésű robbanószerkezetet próbált ki.
   
A rendőrök a házkutatás során robbanószer előállítására alkalmas anyagokat és robbanószerkezet készítéséről szóló leírásokat foglaltak le.
   
A szíriai származású fiatal édesanyját is őrizetbe vették a hatóságok, hogy megtudják: tudott-e fia tevékenységéről, esetleg segédkezett-e benne.
   
Az El País című napilap összesítése szerint az elmúlt két hónapban hat radikalizálódott fiatalt vettek őrizetbe a spanyol hatóságok. Voltak, akik videójátékos weboldalon osztottak meg dzsihadista kiáltványokat, mások különböző digitális platformokon dicsőítették a terroristákat és a nem iszlám vallásúak elleni erőszakos cselekményeket.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »