Sötét égbolt jelzést kapott a Murányi fennsík nemzeti park egy területe

Sötét égbolt jelzést kapott a Murányi fennsík nemzeti park egy területe

Sötét égbolt címmel jelölték meg a Murányi fennsík azon területét, amelyet az éjszakai égbolt, a csillagos ég megfigyelésének és egyben védelmének szánnak.

Ezzel a kezdeményezéssel több célt igyekeznek szolgálni. Lehetőséget nyújtanak a helyi lakosságnak, de az idelátogató érdeklődőknek is a csillagok vizsgálatára.

A Murányi fennsík egyedülálló sötét égboltjáról ismert, amely ideális hely az éjszakai égbolt megfigyelésére. A park megjelölésével küldetés volt az égbolt, és ennek a területnek a védelme is nemcsak a jelen nemzedék, de a jövő számára szintén.

A nemzeti park a csillagászat iránt érdeklődőknek, a csillagok megfigyelőinek kedvelt helye volt eddig is. Ezentúl pedig a rimaszombati csillagvizsgáló szakembereinek szervezésével és irányításával lehetőségük lesz megfigyelni a csillagok állását messze a város szmogos levegőjétől, a városi környezettől.

Hírdetés

A Sötét égbolt park kialakítása a helyi önkormányzat szoros együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg, de szintén besegítettek a természetvédő szervezetek és a csillagászati társaságok.

Az ő közös érdemük, odaadó segítségük járult hozzá, hogy május 3-án ünnepélyesen megnyithatták a parkot, amely Szlovákiában a negyedik ezzel a megjelöléssel.

„A Murányi fennsík felett figyelni a csillagos égboltot, varázslatos élmény. Sokan el sem tudják képzelni azt a sok ezer csillagot, a Tejutat, a Perzeidák hullócsillagait, amelyeket a teljes sötétségben látni lehet. Egyben ez a park egy remek lehetőség az idegenforgalom fellendítése szempontjából is. Az itteni természet és a csillagok megfigyelése jó alkalom arra, hogy nemcsak a nyári idényben, hanem az egész év folyamán idecsalogassuk a látogatókat” – mutatott rá Jaroslav Hric, az OOCR Gemer társaság ügyvezető igazgatója.

(regiongemer.sk / BM,Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »