Sorsfordító történetek az Elveszett idők új évadában

Sorsfordító történetek az Elveszett idők új évadában

Folytatódik az M5 kulturális csatorna saját gyártású drámája, az Elveszett idők. Az alkotás a hétköznapi emberek szemszögéből ábrázol egy olyan korszakot, amikor a rettegés, a kiábrándultság és a drámai történések határozták meg a mindennapokat. Az Elveszett idők második évadának első része október 23-án este látható a csatornán.

Az M5 kulturális csatorna alkotása, az Elveszett idők három korszakot mutat be: az ’56-os forradalom és szabadságharchoz vezető időszakot, a véres megtorlás eseményeit, majd a megszilárdult Kádár-rezsim éveit.

„A második évaddal – mind tartalmi, mind esztétika értelemben – emeltük a tétet: több helyszínen forgattunk, igyekeztünk összetettebb cselekményeket létrehozni, hiszen célunk az, hogy még inkább átélhetővé tegyük a történeteket” – fogalmazott Merkl László, a történelmi dráma forgatókönyvírója.

Az Elveszett idők azért is különösen izgalmas, mert nincsenek ismétlődő karakterek, minden epizód egy újabb történetet mutat be, fikciós elemekkel egyfajta sűrítményét adja a magyar történelem valós eseményeinek. A sorozat arra törekszik, hogy minél változatosabb miniatűröket mutasson be, minden jelenet sorsfordulat is egyben, etikai kérdésfelvetésekkel.

Hírdetés

 „A második évad jól illeszkedik abba a munkába, melyet az M5 kulturális csatorna végez: igyekszünk ismeretterjesztő-vitaindító attitűddel foglalkozni a magyar történelem különböző korszakaival” – fejtette ki véleményét Bán János, az M5 kulturális csatorna igazgatója.

A kulturális csatorna és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésének köszönhetően az Elveszett idők négy epizódja rendhagyó történelem-, illetve médiaórák keretében megjelenik a középfokú oktatásban, ezzel edukációs szerepet is betöltve. Ahogy Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke fogalmaz: „Egyre fontosabb feladatunk, hogy a közelmúlt történelmét átélhető, személyes történeteken keresztül vigyük közelebb a fiatalokhoz.”

Az Elveszett idők egy rangos nemzetközi televíziós alkotásokat szemléző fesztiválon is helyet kapott. Az ABU Prizes 2022-es versenyén három külföldi alkotással együtt, TV dráma kategóriában a döntőbe került.

Az Elveszett idők második évada október 23-án 21 órától látható az M5 csatornán.

(MTVA/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »