EM: jócskán az elvárt szint felett a hazai gáztárolói töltöttség

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni, a jelenleg több mint 5 milliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

Hírdetés

A tárca tájékoztatása szerint a fogyasztásarányos töltöttséget vizsgálva még jobb a helyzet, az 50 százalékos hazai mutató a harmadik legmagasabb Európában, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.
   
A közleményben felidézték, hogy az Európai Parlament és Tanács rendelete a nemzetközi energiaválság miatt írta elő, hogy a 2022-2023-as téli időszak kezdetére kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a földfelszín alatti gáztárolókat. Tavalytól a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. Magyarország a múlt évben már a nyár végére megugrotta ezt a szintet. Az ősz első felében is folyamatos betárolással a töltöttség 98 százalék felett tetőzött 2023-ban.
   
A 2024-re előírt legutóbbi célérték május elsejével 37 százalék volt, akkor ezt közel kétszeresen haladta meg a tényleges adat.
   
Az újabb köztes dátumhoz elérkezve július elején az elvárt 65 százalékkal szemben 78 százalékon alakul a hazai tárolók töltöttsége. A magyar mutató valamivel kedvezőbb a 77 százalékos uniós átlagnál. Legközelebb, szeptember elsejével már 86 százalékos feltöltési célértéknek kell majd eleget tenni.
   
Részben a jelentősen csökkenő felhasználás miatt egy teljes éve nem csökkent a kétharmados szint alá a belföldi gáztárolók töltöttsége. A hazai fogyasztók zavartalan ellátása így az ősszel kezdődő fűtési szezonban is nagy biztonsággal garantálható – emelte ki az EM.
   
A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz. A hétfőn elindult otthonfelújítási programban a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segíti a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A támogatott háztartások a legalább 30 százalékos energia-megtakarítást eredményező beruházások jóvoltából még könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt – hangsúlyozta a tárca.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »